Ο καθηγητής Σύψας λέει το προφανές.
Η επανεκκίνηση της κοινωνίας γίνεται λίγο πριν το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, η οποία για μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων της ελληνικής κοινωνίας συνδέεται με την περίοδο που πρέπει να εξασφαλίσουν τα ως προς το ζην για ολόκληρη τη χρονιά.
Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας και με την πανδημία να μην έχει ακόμα εξαφανιστεί αλλά να καταπολεμάται με τα υπάρχοντα όπλα, η μορφή που θα έχει η φετινή εικόνα του τουρισμού θα είναι εντελώς διαφορετική απ’ όσο την έχουμε συνηθίσει.
Ήδη υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις για τα μέτρα ασφαλείας στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις από τους ιδιοκτήτες, με το ethnos.gr να αναφέρει πηγές από το αρμόδιο υπουργείο και τις υγειονομικές επιτροπές πως εξετάζεται το αίτημα τα πλοία να κινούνται με το 70-80% της πληρότητας τους, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός σημείωνε ότι θα είναι αρκετά μικρότερο το ποσοστό.
Τι θα γίνει όμως αν ανοίξει ο τουρισμός στα επίπεδα που έχει συνηθίσει η Ελλάδα, δηλαδή σε εκατομμύρια τουριστών που θα έρχονταν και από χώρες της «μαύρης λίστας», με επιδημιολογικά μη επιπεδομένες χώρες; Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας απαντάει στο μεγάλο δίλημμα το οποίο ξεφεύγει από τα υγειονομικά πλαίσια και περνάει στην επιβίωση της κοινωνίας.
Σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ανέφερε «Όμως τι πρέπει να κάνουμε; Να κλείσουμε τον τουρισμό; Αν το κάνουμε αυτό θα φτωχοποίησουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Οπότε πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή».
Η φράση χρυσή τομή είναι αυτό που πρέπει να υπάρξει αυτό το καλοκαίρι, με τον σχεδιασμό και τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων να συνυπολογίζουν τα δύο αυτά άκρα. Την φτωχοποίηση αλλά και μία πιθανή έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα από τα εισαγόμενα κρούσματα.