«Παίρνουμε πίσω τις ζωές μας…»

Δεν είναι λίγοι αυτοί που «ανακουφίστηκαν» με το... τέλος του Σωτήρη Τσιόδρα.
«Παίρνουμε πίσω τις ζωές μας...»

Η Τρίτη 26η Μαΐου ήταν η ημέρα που είδαμε την τελευταία απογευματινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου υγείας, τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Ο επιστήμονας που για πάνω από 70 ημέρες ήταν πιστός στο απογευματινό του ραντεβού με τους πολίτες, την ίδια ώρα και σχεδόν πάντα με το ίδιο πράο του τρόπο στο να μεταφέρει τις ειδήσεις για τα κρούσματα, τα θύματα, τις ιατρικές εξελίξεις αλλά και να συμβουλεύει τον κόσμο για το πώς θα αντιμετωπίσει μέρα με τη μέρα την πανδημία.

Ο άνθρωπος που έγινε σύμβολο της επιτυχούς αντιμετώπισης μίας άγνωστης επιδημίας η οποία εξελίχτηκε σε πανδημία. Ο επικεφαλής μίας προσπάθειας να καταπολεμηθεί ένας αόρατος εχθρός, μπήκε μπροστά σε κάτι που αποδείχτηκε λαιμητόμος για συναδέλφους του σε άλλες χώρες των οποίων η στρατηγική αντιμετώπισης του ιού δεν απέδωσε.

Ένας χαμηλών τόνων επιστήμονας στον οποίο έπεσε ένα βαρύ φορτίο να γίνει το πρόσωπο της επιχείρησης «επιπεδοποίηση της καμπύλης της επιδημίας», πιο πολύ από τους ηθοποιούς οι οποίοι συμμετείχαν στα ποστ. Στην αρχή έφτασε σχεδόν να λατρεύεται, έγινε τραγούδια, σκίτσα, οι ατάκες του γινόντουσαν καθημερινά viral στα social media, κάθε του συμβουλή έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας.

Όπως ήταν λογικό σε κάθε τέτοια περίπτωση, σε κάθε τέτοιο πρόσωπο που από το πουθενά απολαμβάνει ξαφνικά τόση δημοσιότητα και αναγνωρισιμότητα, έτσι και στην περίπτωση του Σωτήρη Τσιόδρα υπήρχαν οι πολέμιοί του, που στάθηκαν απέναντί του και απέναντι σε όσους τον ευχαριστούσαν. Άλλοι από την αρχή και την πρώτη εμφάνισή του και άλλοι όσο περνούσε ο καιρός και η πίεση της καραντίνας μεγάλωνε.

Κατηγορήθηκε ως… τσαρλατάνος, βαλτός της κυβέρνησης, ακόμα και για μαριονέτα η οποία διαβάζει απλά ανακοινώσεις που στερούν την ελευθερία των πολιτών. Είπαν ότι τώρα που φεύγει «Παίρνουμε πίσω τις ζωές μας».  Του αποδόθηκαν ακόμα και φράσεις που δεν είχε πει ποτέ όμως μετά τον χτεσινό του αποχαιρετισμό, οποίος έγινε σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, οι περισσότεροι θυμήθηκαν τον πραγματικό ρόλο του Σωτήρη Τσιόδρα.

Γι’ αυτόν τον ρόλο που έπαιξε στην ομαλή αντιμετώπιση μίας τόσο δύσκολης κρίσης, οι πολίτες του λέμε ευχαριστώ. Όπως δήλωσε και ο ίδιος αν δεν εμφανιστεί ξανά σημαίνει ότι όλα πήγαν καλά. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση η τηλεοπτική εξαφάνιση ενός ανθρώπου θα σημαίνει ότι το έργο του ήταν επιτυχές και οι στόχοι του επιτεύχθηκαν.

Αν δεν ήταν αυτός και το επιτελείο του, ίσως να μην υπήρχε ζωή για να πάρουμε πίσω…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ