Δόθηκε η έγκριση από τον ΕΟΦ.
Για την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει ήδη ετοιμαστεί το επιστημονικό προσωπικό της χώρας. Όπως ενημέρωσαν Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς σταματούν οι ενημερώσεις του υπουργείου και μέχρι την 31η Μαΐου θα εκδίδονται σχετικές ανακοινώσεις.
Από την 1η Ιουνίου οι πολίτες θα ενημερώνονται για την πορεία του ιού μία φορά την εβδομάδα. Με την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, στόχος είναι το χτίσιμο της ανοσίας του πληθυσμού όπως είχε τονίσει κατά το παρελθόν ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Έτσι η χώρα θα είναι περισσότερο έτοιμη σε ένα δεύτερο κύμα του φονικού ιού που είναι πιθανό να κάνει την εμφάνισή του το φθινόπωρο. Με δεδομένο ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο, Έλληνες επιστήμονες αντιπροτείνουν ήδη υπάρχον εμβόλιο για την προστασία από τον ιό.
Η επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου «Αττικόν» με επικεφαλής τον Ευάγγελο Γιαμαρέλο έχουν τεκμηριώση με μελέτη τον συσχετισμό του Covid-19 με τη φυματίωση. Μάλιστα έχει δοθεί το πράσινο φως από τον ΕΟΦ προκειμένου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Επιστημονικές μελέτες από διάφορες χώρες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό. Μάλιστα τρεις χώρες, η Αυστραλία, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά της φυματίωσης.
Όπως εξηγεί ο κ. Γιαμαρέλλος μιλώντας στο protothema.gr/ygeiamou.gr, «η επάνοδος της κοινωνικής ζωής στο φυσιολογικό επίπεδο απαιτεί την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ανοσίας μεγάλου ποσοστού πολιτών, κάτι το οποίο ονομάζεται συλλογική ανοσία». Ο λοιμωξιολόγος σημειώνει ότι: «Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο ειδικό εμβόλιο, τότε η ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας μπορεί να γίνει με εμβόλια που παρέχουν μία γενικευμένη ασπίδα προστασίας, όπως είναι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης».
Το πρόγραμμα του εμβολιασμού που το εμβόλιο κατά της φυματίωσης πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας ίσης ή μεγαλύτερης των 50 ετών που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε 4 νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, της Ημαθίας, της Πτολεμαϊδας, του Ναυπλίου και της Κορίνθου.