To εφιαλτικό σενάριο του δεύτερου lockdown που πλησιάζει

Θετικός στον κορωνοϊό και ο εμπνευστής της «ανοσίας της αγέλης» - Έτρεχε να απομονωθεί

Πηγές από Αμερική και Ευρώπη συμφωνούν.

Δύο διαφορετικές έγκυρες πηγές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη οδηγούνται στο ίδιο συμπέρασμα όσο τα ποσοστά ανοσίας της αγέλης δε μεγαλώνουν μέσα στο καλοκαίρι.

O διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, αλλά και η ομόλογός του διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Αντρέα Άμον φαίνεται να συμφωνούν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα δεύτερο lockdown το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Μιλώντας ο πρώτος στους «Financial Times» και η δεύτερη στον «Guardian» υποστήριξαν ότι είναι πολύ πιθανό ένα δεύτερο επιδημιολογικό κύμα μετά το καλοκαίρι, το οποίο θα αναγκάσει ξανά τις κυβερνήσεις των χωρών να οδηγηθούν σε υποχρεωτικό lockdown.

Όπως εκτίμησε ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, η ανοσία του γενικού πληθυσμού αυτήν την εποχή κυμαίνεται μεταξύ του 2% και του 14%. Στην Ευρώπηαυτό το ποσοστό κινήται γύρω στο 10% κάτι το οποίο σημαίνει ότι το 85-90% του πληθυσμού είναι ακόμα ευάλωτο, χωρίς την ύπαρξει εμβολίου.

Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι τον χειμώνα αναμένεται η επιστροφή της εποχικής γρίπης, με 80.000 θύματα της κάθε χρόνο, να έρχονται φέτος να προστεθούν σε αυτά του κορωνοϊού με τους δύο ιούς να πρέπει να συνυπάρξουν και να αντιμετωπιστούν σε λίγους μήνες.

Η Αντρέα Άμον από την πλευρά της είναι σίγουρη ότι ο ιός δε θα φύγει γρήγορα γιατί έχει προσαρμοστεί απόλυτα στους ανθρώπους και παρότι δεν είναι σίγουρη αν θα τον αντιμετωπίζουμε για πάντα, οπωσδήποτε το διάστημα που θα μας απασχολεί θα είναι μεγάλο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.