Η κρίση του κορωνοϊού επηρεάζει σημαντικά και στις οικονομίες του κόσμου. Το lockdown που έχει επιβληθεί έχει οδηγήσει σε πολλά λουκέτα και ουδείς γνωρίζει πότε θα λήξει η περίοδος αυτή.
Η Τουρκία είναι από τις χώρες που έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα. Η διαχείρισή της στο θέμα του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σύγχιση ενώ πρόσφατα δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε ότι η κυβέρνηση απέκρυπτε τον πραγματικό αριθμό θανάτων και κρουσμάτων.
Οικονομολογοι σε όλον τον κόσμο επισημαίνουν ότι η οικονομία αποτελεί την «Αχίλλειο Πτέρνα» του Τούρκου Προέδρου. Η χαμηλή ανάπτυξη, η υψηλή ανεργία και ο διψήφιος πληθωρισμός προκαλούν πονοκέφαλο στον Ερντογάν που μέχρι πρόσφατα ήταν παντοδύναμος.
Η Τουρκία είχε προβλέψει ποσοστό ανάπτυξης 5% για το 2020, το ΔΝΤ προβλέπει τώρα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% και ανεργία στο 17,2%. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, κατά περίπου 15% έναντι του δολαρίου από την αρχή της φετινής χρονιάς, δείχνει την ανησυχία των αγορών. Στις αρχές Μαΐου έφθασε μάλιστα στο χαμηλότερο ιστορικά σημείο της, καθώς ανταλλασσόταν με ισοτιμία 7,24 για ένα δολάριο.
Όμως αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο το συντριπτικό βάρος του χρέους σε ξένα νομίσματα που έχει ο ιδιωτικός τομέας. Ο τουρισμός, ο οποίος απέφερε πέρυσι περισσότερα από 31 δισεκ. δολάρια στη χώρα, έχει μπει σε παύση με την αναστολή των πτήσεων.
Όλα συνηγορούν ότι η Τουρκία δε θα αποφύγει να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο όμως θα αποτελούσε κηλίδα για τον Ερντογάν που το όνομά του είχε γίνει συνώνυμο της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.
Βέβαια ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει παίξει ακόμη όλα του τα χαρτιά. Η Άγκυρα θα μπορούσε να επωφεληθεί και από την πτώση τιμών του πετρελαίου αλλά και την επιθυμία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να φέρουν πιο κοντά γεωγραφικά της αλυσίδες παραγωγής τους για να κερδίσουν μερίδια της αγοράς και να προσελκύσουν επενδύσεις.