Οι εικόνες και η ένταση εκείνων των ημερών δεν ξεχνιούνται: ο Ερντογάν, κατά την προσφιλή του τακτική, προσπάθησε (μάλλον ανεπιτυχώς, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος) να προωθήσει μαζικά χιλιάδες πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση «μέσω»του Έβρου.
Η κατάσταση στα σύνορα ήταν έκρυθμη για αρκετές μέρες, με το φόβο ενός θερμού επεισοδίου ανάμεσα στις δύο χώρες να είναι κάτι παραπάνω από ορατός- ίσως, μάλιστα, ο Σουλτάνος να το επεδίωκε κιόλας.
Ωστόσο, τα πάντα σταμάτησαν απότομα όταν ο κορωνοϊός έκανε επιδρομή σε ολόκληρο τον πλανήτη, με την πανδημία να βάζει στον «πάγο» (και) το συγκεκριμένο ζήτημα.
Όμως, με τη (μερική, έστω) επιστροφή στην κανονικότητα, η Ελλάδα παίρνει τα μέτρα της βάζοντας μπρος το μηχανισμό θωράκισης της δικής της πλευράς.
Τι προβλέπει, λοιπόν, το σχέδιο για τον Έβρο;
Στα προγεφυρώματα του Πέπλου και των Φερών, όπου τα σύνορα είναι χερσαία μετά την ευθυγράμμιση της κοίτης του ποταμού, τοποθετείται λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα πολλών χιλιομέτρων, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και καθαρισμός της άγριας βλάστησης.
Πέραν αυτού, θα τοποθετηθούν κατά μήκος του ποταμού 11 πυλώνες ύψους 50 μέτρων, οι οποίοι θα είναι πλήρως εξοπλισμένοι με κάμερες και σύγχρονα μέσα κατόπτευσης μέρας και νύχτας, κάτι που αποτελεί σημαντική αναβάθμιση στον τομέα της τηλεπικοινωνίας.
Τέλος, στο εγγύς μέλλον θα αναλάβουν υπηρεσία οι 400 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες που σχεδόν θα διπλασιάσουν τη δύναμη αποτροπής και θα ενισχύσουν τις κοινές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας.
Ευχή όλων, βέβαια, τα προληπτικά μέτρα να μείνουν… προληπτικά και να μην έχουμε πάλι νέα επεισόδια στον Έβρο…