Χαλάρωσαν και το πληρώνουν: Αυξάνονται οι νεκροί και θα κρούσματα στη Γερμανία

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με τα κουνούπια; Η απάντηση του λοιμωξιολόγου Νίκου Σύψα

Μετά την πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι αριθμοί στη χώρα ήταν εξαιρετικά καλοί, γεγονός που ανάγκασε τους ιθύνοντες να πάρουν την απόφαση χαλάρωσης.

Ωστόσο οι Γερμανοί ήταν εξαιρετικά απείθαρχοι. Από τις πρώτες μέρες χαλάρωσης των μέτρων, οι εικόνες συγχρωτισμού ήταν πολλές. Όπως φαίνεται όμως υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για την πορεία του ιού.

Στη Γερμανία είναι πλέον πιθανή μία αναζωπύρωση της πανδημίας. Μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 101 νεκροί και 798 νέα κρούσματα. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο ανησυχητικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οτ δείχνει R που δείχνει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν ανεβαίνει.

Το Σαββατοκύριακο ο συγκεκριμένος δείκτης έφτασε μέχρι το 1,13 που σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο μολύνει τουλάχιστον 1,13 ανθρώπους. Λίγες μέρες νωρίτερα ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν 0,65.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της χώρας σημείωσε ότι αν ο συγκεκριμένος δείκτης φτάσει το 1,2 ή 1,3 τότε θα ανησυχήσει. Ωστόσο πλήττονται σημαντικά πέντε περιοχές, το Βερολίνο, και τα κρατίδια της Κάτω Σαξωνίας, Σλέσβιχ Χολστάιν, Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και Βάδης-Βιρτεμβέργης.

Τα εστιατόρια και τα καταστήματα πήραν το πράσινο φως να ανοίξουν ξανά και υπάρχει μία σταδιακή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες απόστασης και υγιεινής. Ηλικιωμένοι σε γηροκομεία και ασθενείς στα νοσοκομεία έχουν πάλι το δικαίωμα να δέχονται την επίσκεψη ενός και μόνο ατόμου.

Όπως φαίνεται όμως πολύ σύντομα η Γερμανία θα αναγκαστεί να επιστρέψει στους περιορισμούς.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.