Τι δείχνουν οι στατιστικές.
Δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες στον πλανήτη ψάχνουν να βρουν απαντήσεις στο μυστήριο του κορωνοϊού. Ο νέος φονικός ιός που έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα γύρω στα τέλη Δεκεμβρίου έχει στερήσει τη ζωή σε πάνω από 280 χιλιάδες ανθρώπους ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 4 εκατομμύρια κρούσματα.
Νέο μαθηματικό μοντέλο του Γιανξί Λούο δείχνει πότε τελειώνει η πανδημία στις χώρες του πλανήτη. Οι συνθήκες βέβαια σε κάθε χώρα διαφέρουν και έχουν να κάνουν από την υπακουή των κατοίκων στα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γιανξί Λούο η Ελλάδα θα καταγράψει το 99% των κρουσμάτων της μέχρι τις 25 Μαΐου. Με το ίδιο μοντέλο προβλέψεων η χώρα μας από τις 13 Ιουλίου και μετά δε θα καταγράψει νέο κρούσμα.
Η Ελλάδα προηγείται σε σχέση με άλλες χώρες αφού η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα μέτρα. Ο Λούο προβλέπει ότι οι ΗΠΑ δε θα έχει νέο κρούσμα από τις 5 Σεπτεμβρίου και μετά. Λίγο πιο νωρίς θα εκλείψουν τα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία που σύμφωνα με τις προβλέψεις τελειώνει με την πανδημία στις 20 Αυγούστου.
Η χαλαρή Σουηδία τελειώνει με την πανδημία στις 18 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η Ιταλία ελευθερώνεται από τον φονικό ιό στις 30 Αυγούστου ενώ 2 του ίδιου μήνα, ο κορωνοϊός τελειώνει στην Ισπανία.
Πιο αργά θα έρθει το τέλος του ιού στο Κατάρ όπου τοποθετείται τον Φεβρουάριο του 2021. Για το Μπαχρέιν η ημερομηνία του τέλους τοποθετείται τον Απρίλιο του 2021. Ο «μέσος όρος» εξάλειψης των κρουσμάτων τοποθετείται στις 27 Νοεμβρίου.