Τα δύο μεγαλύτερα fake news του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τα δύο μεγαλύτερα fake news του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Πότε τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος; Μη βιαστείτε να πείτε «στις 8 Μαΐου 1945» διότι στην πραγματικότητα τελείωσε… δύο φορές.

Ηταν Τρίτη, 8 Μαΐου 1945. Επακριβώς στις 23:43, στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας προς τη Σοβιετική Ένωση.

Από τις 30 Απριλίου, και ενώ οι Σοβιετικοί είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία (απόρροια της μάχης του Βερολίνου), ο Αδόλφος Χίτλερ είχε αυτοκτονήσει και οι επιζώντες διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση της χώρας που σκόρπισε θάνατο και συμφορά σε όλο τον κόσμο.

Ο στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ υπογράφει και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη είναι, οριστικά, παρελθόν. Ο μεγαλύτερος και πιο αιματηρός πόλεμος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Για τη Σοβιετική Ένωση όμως η μέρα είχε ήδη αλλάξει και ήταν Τετάρτη, 9 Μαΐου. Και έκτοτε, κάθε χρόνο τέτοια μέρα γιορτάζεται η «Ημέρα της Νίκης». Συνεπώς, γιατί η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του εν λόγω πολέμου κάθε χρόνο… μια μέρα πριν, στις 8 Μαΐου; Και μάλιστα όταν ένας άλλος Γερμανός ναζί στρατηγός, ο Άλφρεντ Γιοντλ, είχε υπογράψει στη Ρεμς της Γαλλίας την άνευ όρων παράδοση σε Αμερικανούς, Βρετανούς και Αγγλους… στις 7 Μαΐου 1945; Διότι το έγγραφο θα ίσχυε από την επόμενη ημέρα.

Τα δύο μεγαλύτερα fake news του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ωστόσο  μονομερής πράξη συνθηκολόγησης των Γερμανών, και σε γαλλικό έδαφος, προκάλεσε την οργή του Γιόζεφ Στάλιν και, προκειμένου να τον κατευνάσει, το συμμαχικό Επιτελείο δήλωσε ότι θα ακολουθούσε ακόμη μια τελετή παράδοση των γερμανικών δυνάμεων με τους Σοβιετικούς, όπως και έγινε.

Ετερο… fake news της εποχής; Η πλέον κλασική φωτογραφία, αυτή που δείχνει δύο Σοβιετικούς στρατιώτες στη στέγη της γερμανικής Βουλής (Ράιχσταγκ) του Βερολίνου να υψώνουν τη σημαία της ΕΣΣΔ, στις 30 Απριλίου 1945 και ώρα 21:50.

https://www.facebook.com/kaplanisart/photos/a.111745256090304/617357848862373/?type=3&theater

Τα ναζιστικά στρατεύματα συνέχιζαν να μάχονται μέσα στο Βερολίνο για μερικά 24ωρα ωστόσο η συγκεκριμένη στιγμή είχε τη δική της συμβολική σημασία και ο φωτογράφος Εβγένι Χαλντέι  απαθανάτισε την ιστορική στιγμή. Το δικό του καρέ μαζί με το αντίστοιχο των Αμερικανών στρατιωτών που καρφώνουν τη σημαία στην Ίβο Τζίμα είναι οι πιο χαρακτηριστικές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο με τα χρόνια αποδείχθηκε πως η φωτογραφία από το Βερολίνο ήταν ένα άρτιο… σκηνοθετημένο προϊόν. Φωτοσοπαρισμένο, αν θέλετε.

Τα δύο μεγαλύτερα fake news του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Αφενός ο Χαλντέι πρόσθεσε… καπνό στο φόντο για να κάνει το ενσταντανέ του πιο δραματικό, ενώ ξύνοντας με μία βελόνα το αρνητικό φιλμ, έσβησε το ένα από τα δύο ρολόγια που φορούσε ο 23χρονος στρατιώτης Μιχάιλ Μίνιν που στήριζε τον σημαιοφόρο! Γιατί δύο ρολόγια; Διότι… έτσι πήγαινε τότε, από κάθε νεκρό στρατιώτη αφαιρούσαν ό,τι μπορούσαν. Δεν περίμεναν δα να πάρουν και… στρατιωτική σύνταξη από το απολυταρχικό καθεστώς του Στάλιν.

Στην… κανονική φωτογραφία λοιπόν η σημαία δεν κυματίζει και στο βάθος δεν υπάρχει ίχνος μάχης, ούτε καπνός που να δείχνει ότι είχαν προηγηθεί σκληρές συγκρούσεις.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.