Μαθηματικό μοντέλο δείχνει πότε τελειώνει η πανδημία – Τι αναφέρει για την Ελλάδα

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χαλάρωσε τα μέτρα είδε κατακόρυφη αύξηση των αριθμών

Τι δείχνει το μοντέλο που ανέπτυξαν ερευνητές από τη Σιγκαπούρη.

Νέα δεδομένα προκύπτουν διαρκώς για τον κορωνοϊό. Το γεγονός ότι πρόκειται για εντελώς καινούργιο ιό, είναι που δεν επιτρέπει στους επιστήμονες να έχουν σαφή εικόνα ούτε για τα συμπτώματα, ούτε για την πορεία της νόσου.

Το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης παρακολουθεί τα δεδομένα του ιού και προσπαθεί να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα πότε θα τελειώσει η πανδημία. Όπως έχει τονιστεί άλλωστε πολλάκις, ο κορωνοϊός ακολουθεί συγκεκριμένη πορεία. Αυτή αναλύει το μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξε το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης που δίνει τρεις ημερομηνίες μέχρι την καταγραφή του 97%, 99% και 100% των κρουσμάτων της κάθε χώρας.

Οι αρμόδιοι επιστήμονες επισημαίνουν ωστόσο ότι τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν από αστάθμητους κάθε φορά παράγοντες. Ωστόσο τονίζεται ότι η μεθοδολογία έχει προκύψει από τα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις και την αποδοχή τους από τους πολίτες αλλά και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.

Σύμφωνα με το μοντέλο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες του συγκεκριμένου πανεπιστημίου το σημείο καμπής για την πανδημία παγκοσμίως ήταν η 11η Απριλίου. Στις 30 Μαρτίου καταγράφηκε το 97% των κρουσμάτων, το 99% θα καταγραφεί στις 17 Ιουνίου ενώ το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου 2020.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σημείο καμπής της πανδημίας ήταν η 30η Μαρτίου. Το 97% των κρουσμάτων θα καταγραφεί στις 9 Μαΐου, και το 99% στις 25 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα εκτιμάται στις 13 Ιουλίου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πανδημία θα τελειώσει στην Ιταλία στις 25 Αυγούστου, στη Γερμανία την 1η Αυγούστου, στη Γαλλία στις 5 Αυγούστου, στην Ισπανία στις 7 Αυγούστου, στο Βέλγιο στις 27 Ιουλίου και στην Ολλανδία στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στις 27 Αυγούστου εκτιμάται το τέλος της πανδημίας στις ΗΠΑ και στις 20 Ιουλίου στη Ρωσία.

Όπως τονίζεται στην έρευνα οι κύκλοι ζωής της πανδημίας ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικά μοτίβα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.