Κι όμως, δεν υπάρχει ιός… Covid-19!

Κι όμως, δεν υπάρχει ιός... Covid-19!

Αυτό δεν το ‘ξερες…

Τι είναι ο νέος κορωνοϊός Covid-19, που ανιχνεύθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας; Είναι, ως γνωστός και ως αναφέρουν οι επιστήμονες, το νέο «στέλεχος» κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Αλλά έγινε κι αυτό. Ο νέος κορωνοϊός δεν έχει σχέση με άλλα στελέχη κορωνοϊού (όπως τα 229E, NL63, OC43, HKU1 και άλλα αρκτικόλεξα που μας θυμίζουν… το μάθημα Χημείας στο Λύκειο) που απομονώνονται στον άνθρωπο και προκαλούν συμπτωματολογία, ήπια βεβαίως, σαν έναν κοινό κρυολόγημα.

Ωστόσο… δεν… υπάρχει ιός Covid-19! Όχι με αυτή την έννοια, εν πάση περιπτώσει…

Μιας και οι περισσότεροι αγαπάμε την ελληνική γλώσσα και είμαστε θιασώτες της ορθής γραφής και σημασιολογίας, ο αυτός ο (νέος) κορωνοϊός ονομάζεται επίσημα SARS-CoV-2 από τα αρχικά «severe acute respiratory syndrome coronavirus» που σημαίνει «κορωνοϊός σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου τύπου».

Ο όρος «covid-19» δεν απευθύνεται στον ιό, αλλά στην ασθένεια που προκαλεί ο SARS-CoV-2, εξ ου και σωστά πρέπει να προφέρεται ως «η covid-19»! Όρος που προήλθε από το «CΟronaVIrus Disease 2019». Κοντολογίς, ο ιός SARS-CoV-2 δύναται να προκαλέσει τη νόσο Covid-19, για να είμαστε απόλυτα σωστοί.

Δεν είναι βέβαια η μόνη ξενικής προέλευση λέξη ή ορολογία ή αρκτικόλεξο που στα ελληνικά, μεταφέρεται λανθασμένα: VAR, το έχετε ακούσει. Σημαίνει Video Assistant Referee. Ο «βοηθός διαιτητή με βίντεο», για να μεταφραστεί απλά. Άρα είναι «ο VAR» και όχι… «το VAR».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.