Το ανατρεπτικό του άρθρο.
Βγαίνουν από την καραντίνα σταδιακά οι χώρες της Ευρώπης. Ο κορωνοϊός χτύπησε τη γηραιά Ήπειρο με χιλιάδες θυμάτα με την Ιταλία να κρατάει τη θλιβερή πρωτιά στην σχετική λίστα, ενώ ακολουθούν Μεγάλη Βρετανιά και Ισπανία.
Ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης δίνει νέα δεδομένα για την καραντίνα του κορωνοϊού. Ο διακεκριμένος καθηγητής του Στάνφορντ με άρθρο του στην Κυριακάτικη έκδοση των Times του Λονδίνου σημειώνει ότι οι χειρότεροι φόβοι για τον κορωνοϊό έχουν πλέον περάσει.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής «ένα lockdown δεν είναι πλέον η δέουσα απάντηση, ιδίως με δεδομένες τις σοβαρά αρνητικές επιπτώσεις: μαζική ανεργία και αύξηση της οικιακής βίας, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και παιδικής κακοποίησης, καθώς και οι θάνατοι που προκαλούνται από καθυστερημένη ή ματαιωμένη ιατρική θεραπεία». Σημειώνει μάλιστα ότι υπάρχει πλέον μία πιο αισιόδοξη εικόνα σε σχέση με αυτή που παρουσιαζόταν στο ξεκίνημα της πανδημίας.
Ο καθηγητής Ιωαννίδης επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων νοσούν με ήπια συμπτώματα ή καθόλου. Τονίζει μάλιστα ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτός που δείχνουν οι επίσημες στατιστικές.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης σημειώνει ότι ο κορωνοϊός είναι λιγότερο θανατηφόρος απ’ ότι είχε αρικά εκτιμηθεί. Σημειώνει μάλιστα ότι η θνητότητα είναι συγκρίσιμη με αυτή της σοβαρής εποχικής γρίπης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωαννίδη «ο κορωνοϊός είναι συχνά μια “νοσοκομειακή” λοίμωξη, που οι άνθρωποι κολλάνε στο νοσοκομείο. Επίσης ο ιός μπορεί να αποβεί ολέθριος σε όσους διαμένουν σε οίκους ευγηρίας: σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες περίπου οι μισοί θάνατοι προέρχονται από τέτοιες εγκαταστάσεις».
Εκτιμά μάλιστα ότι ο μεγάλος αριθμός θανάτων στο Μπέργκαμο και στη Νέα Υόρκη είναι γιατί μολύνθηκε μεγάλο ποσοστό του ιατρικού προσωπικού που μετάδωσε τον φονικό ιό σε άλλους ασθενείς.