Ο κίνδυνος και το νούμερο που δίνει ελπίδα να σβήσει η επιδημία.
Ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στον ΣΚΑΪ και φυσικά αναφέρθηκε σε αυτό που όλοι περιμένουμε μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνϊό. Τον κίνδυνο επιστροφής σε μία πιθανή καραντίνα.
Ο καθηγητής απάντησε στα ερωτήματα για το ποια νούμερα θα είναι ανησυχητικά αν τα δούμε τις επόμενες ημέρες ενώ ήταν ξεκάθαρος για το πότε θα μπορούμε να πούμε ότι ο ιός θα σβήσει. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι θα είναι ανησυχητικό αν αρχίσουμε και βλέπουμε σταθερά πάνω από 50 έως 120 κρούσματα.
Το σημαντικό είναι, όπως τόνισε, να κρατηθεί η επιδημία κάτω από το 1 κρούσμα και αν το καταφέρουμε αυτό η επιδημία σίγα σιγά θα εξαφανιστεί. Αν τα νούμερα των κρουσμάτων είναι σταθερά κάτω από 50 είναι ένα καλό όριο αλλά θα είναι πολύ ανησυχητικό αν ξαφνικά εμφανιστούν 100 ορφανά κρούσματα.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι επαφές σε κλειστούς χώρους έχουν υψηλό ρίσκο, ειδικά όταν περνούν τα 15 λεπτά. Οι επαφές σε ανοιχτό χώρο είναι επίσης επικίνδυνες αλλά με αρκετά χαμηλότερη επικινδυνότητα.
Όταν ερωτήθηκε πότε θα έχουμε τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα για να δούμε πώς θα λειτουργήσει ο ιός μετά το πέρας της καραντίνας, ο καθηγητής απάντησε ότι μετά τις 18 Μαΐου (δύο εβδομάδες δηλαδή μετά την άρση των μέτρων) θα ξέρουμε το τι γίνεται με την άρση των μέτρων.
Kλείνοντας ανέφερε ότι δεν έχει δει έρευνες που να δείχνουν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό αλλά υπάρχουν έρευνες με παράδειγμα τη Σουηδία, η οποία κράτησε ανοιχτά τα σχολεία, που δε δείχνουν υπερμετάδοση του ιού ανάμεσα στους μαθητές. Δεν έδειξαν οι έρευνες ολόκληρα σχολεία να κολλούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί.