Ραγδαίες εξελίξεις στο φάρμακο για τον covid-19: Ίσως είμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή

Εξίσου σοβαρό με τα υπόλοιπα: Το σύμπτωμα του κορωνοϊού που πολλοί αγνοούν
Η αρχή του τέλους της πανδημίας;

Οι εξελίξεις με την Ρεμδεσιβίρη είναι ραγδαίες. Το πιο θετικό και αισιόδοξο νέο έδωσε με μια ανάρτησή στο προσωπικό του προφίλ ο Αχιλλέας Γραβάνης.

Ο κ. Γραβάνης που είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, έδωσε μια νέα και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάσταση στις εξελίξεις για την Ρεμδεσιβίρη.

Σύμφωνα με την άποψή του αν παρασκευαστεί σε φαρμακοτεχνική μορφή χορήγησης από το στόμα και δοκιμαστεί στα πρώτα στάδια της λοίμωξης, τότε ίσως έχουμε την οριστική λύση στο γρίφο του covid-19 μέχρι να βγει το εμβόλιο.

Διαβάστε αναλυτικά την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτησή του:

Δόθηκε χθες από τον αμερικανικό Ε.Ο.Φ (FDA) η άδεια χορήγησης της ως παρηγορητική αντιικη αγωγή σε βαρέως πάσχοντες Covid19. Η απόφαση στηρίχθηκε στα αποτελέσματα της στην πρόσφατη στην Αμερική RCT κλινική μελέτη: ελαττώνει κατά 33% τον χρόνο αποθεραπείας των βαρέως πασχόντων και κατά 3% την θνησιμότητα. Όμως, είναι δύσκολη η ανάταξη των εξαιρετικά επιβαρυμένων ασθενών που την έλαβαν.

Οι μεγάλες πλέον βλάβες που έχουν εγκατασταθεί στον πνεύμονα έχουν ‘ανεξαρτοποιηθεί’ από την παρουσία του ιού και χρήζουν ανοσοτροποιητικης θεραπείας και ρύθμισης των ανοσοαγγειακών βλαβών και όχι τόσο αντιικη αγωγή. Κατά την γνώμη μου η Ρεμδεσιβιρη θα δράσει πιο αποτελεσματικά στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Πράγματι, στο πειραματικό μοντέλο το πιο κοντινό στον άνθρωπο, τον Ρέζους Μακακους πίθηκο, όταν χορηγηθεί τις πρώτες μέρες την μόλυνσης τους με τον κορωνοιο, ελαττώνει το ιικο φορτίο μέσα στις κυψελίδας του πνεύμονα και αποτρέπει όλα τα πειραμαζωα που την έλαβαν να κάνουν πνευμονία, σε αντίθεση με αυτά που δεν την έχουν λάβει που όλα κάνουν επικίνδυνη πνευμονία.

Η Ρεμδεσιβιρη πρέπει να παρασκευαστεί σε φαρμακοτεχνικη μορφή χορήγησης από το στόμα (τώρα χορηγείται ενδοφλέβια) και να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερες δόσεις (είναι καλά ανεκτή στον άνθρωπο) στα πρώτα στάδια της λοίμωξης με θεραπευτικό στόχο την σημαντική ελάττωση του αριθμού των ασθενών που θα κάνουν πνευμονία αλλά και την μελλοντική της χρήση στην χημειοπροφυλαξη των ομάδων υψηλού κινδύνου. Εάν αποδειχθεί αποτελεσματική θα περιμένουμε το εμβόλιο πιο ήρεμοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version