Ποιοι κανόνες ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις.
To εμβόλιο του κορωνοϊού δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα αλλά η παγκόσμια πανδημία έχει φέρει πλέον όλες τις χώρες στην ίδια ανάγκη και δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα για το τι θα συμβεί όταν το εμβόλιο ανακαλυφθεί, δοκιμαστεί και βγει στο εμπόριο από τις φαρμακοβιομηχανίες. Ποια χώρα θα εξασφαλίσει πρώτη τα εμβόλια για τους πολίτες της; Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν;
Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα θα είναι πώς θα γίνει η κατανομή από τις φαρμακοβιομηχανίες όταν στην παγκόσμια αγορά θα υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση. Η Ιλόνα Κίκμπους, Γερμανίδα καθηγήτρια στο Iνστιτούτο Διεθνών Σπουδών και Ανάπτυξης στη Γενεύη είναι ξεκάθαρη, μιλώντας στην DW για τους υπάρχοντες κανόνες.
Δεν υπάρχουν διεθνείς κανόνες για μία κατανομή δίκαιη σε όλες τις χώρες. Οι μόνοι κανόνες που ισχύουν είναι αυτοί της ελεύθερης αγοράς. Η οικονομική δύναμη κάθε χώρας θα καθορίσει ποια θα πάρει πρώτη το εμβόλιο προσφέροντας τις καλύτερες προσφορές στις βιομηχανίες.
Στο ίδιο ρεπορτάζ του γερμανικού καναλιού, ο οικονομολόγος εξειδικευμένος σε ζητήματα υγείας Γιούργκεν Βάσεμ υποστηρίζει ότι ΗΠΑ, Ιαπωνία, δυτική Ευρώπη, Καναδάς θα λάβουν τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου καθώς είναι γνωστό ότι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερα.
Με τα δεδομένα αυτά και τις κατηγορίες από τον οικονομολόγο ότι στο παρελθόν οι φαρμακοβιομηχανίες δημιουργούσαν τεχνητές ελλείψεις σε διαθεσιμότητα των εμβολίων για να αυξηθεί η τιμή τους, το μέλλον για τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες μοιάζει ζοφερό, τουλάχιστον για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου, όταν αυτό κατασκευαστεί.