Έγινε το μεγάλο βήμα! Με υπουργική απόφαση το 5G στην Ελλάδα

Έγινε το μεγάλο βήμα! Με υπουργική απόφαση το 5G στην Ελλάδα

Οι πολίτες θα χρειαστεί να κάνουν μόνο έναν επανασυντονισμό του τηλεοπτικού τους δέκτη.

Ο νέος χάρτης συχνοτήτων αποτελεί το κύριο ρυθμιστικό κείμενο προκειμένου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να προχωρήσει στη δημοπράτηση του φάσματος στη ζώνη των 700 MHz για την ανάπτυξη των νέων δικτύων 5G στη χώρα μας.

Ο χάρτης Συχνοτήτων συνδέεται άμεσα με τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον νέο χάρτη συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος, με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα, υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα.

ολοκληρώνεται έτσι η προετοιμασία για την απόδοση στην κινητή τηλεφωνία και στα δίκτυα 5G του φάσματος των 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Μια πολύπλοκη τεχνική και νομική διαδικασία απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθώς ήταν απαιτούμενος ο συντονισμός των ενεργειών με τις γειτονικές μας χώρες και η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υποδομών επικοινωνιών που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις.

Μετά τη δημοσίευση του χάρτη συχνοτήτων στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» λίαν συντόμων, η ΕΕΤΤ μπορεί να προχωρήσει στον σχεδιασμό της για τη δημοπράτηση του φάσματος των 700 MHz για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα, βάσει και των προβλέψεων των σχετικών κοινοτικών οδηγιών.

Βεβαίως, θα ανακατανεμηθούν οι συχνότητες μετάδοσης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα χρειαστεί να κάνουν μόνο έναν επανασυντονισμό του τηλεοπτικού τους δέκτη. Η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί να γίνει μόνο μια φορά, όταν ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νέο χάρτη συχνοτήτων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.