Επιστροφή στην κανονικότητα: Οι ημερομηνίες – κλειδιά

Επιστροφή στην κανονικότητα: Οι ημερομηνίες - κλειδιά
Ολόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης.

Με διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από τα μέσα Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην όποια κανονικότητα σε επτά φάσεις μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου αίρονται τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις ενώ καταργούνται και τα SMS και οι βεβαιώσεις μετακίνησης. Ανοίγουν ακόμη εμπορικά καταστήματα όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών, αθλητικού εξοπλισμού, πώλησης φυτών, πώλησης υποδημάτων αλλά και τα ΚΤΕΟ.

Φυσικά ανοίγουν με κάποιους κανόνες όπως είναι οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών. Οι υπάλληλοι θα πρέπει να φορούν γάντια και μάσκες ενώ απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων. Τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα ανοίξουν ακόμη τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής όπου θα ισχύουν ραντεβού και η επιχείρηση πρέπει να τηρεί κατάλογο.

Την ίδια μέρα θα ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία.

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της τρίτης Λυκείου. Το άνοιγμα των σχολείων αποτέλεσε πεδίο διαφωνίας των επιστημόνων. Την ίδια ημερομηνία ανοίγουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και οι σχολές οδηγών.

Από εκείνη την ημέρα θα ανοίξουν και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς όμως να επιτρέπεται η παραμονή πελατών σε αυτά. Φυσικά θα ισχύουν και σε αυτές τις περιπτώσεις οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων.

Την Κυριακή 17 Μαΐου θα ανοίξουν οι εκκλησίες και για τους πιστούς με συγκεκριμένους κανόνες και εδώ. Μία μέρα μετά, τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου αλλά και του γυμνασίου. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών.

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι, μόνο για εξωτερικούς χώρους με ισχυρή σύσταση μάσκας. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν και τα ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι χωρίς όμως να επιτρέπονται παραστάσεις.

Τη Δευτέρα 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και για τους πελάτες και για τους εργαζόμενους που θα πρέπει να φορούν και γάντια. Δε θα επιτρέπονται οι καθήμενοι ενώ θα ισχύουν και κανόνες απόστασης.

Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους. Η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών θα πρέπει να είναι δύο μέτρα, ενώ θα επιτρέπονται 4 άτομα ανά τραπέζι. Το προσωπικό και οι πελάτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα και γάντια ενώ θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά τρία τετραγωνικά μέτρα.

Μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά με 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των θεατών και με πληρότητα έως 60%. Την ίδια περίοδο θα λειτουργήσουν ξανά τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Αμέσως μετά, σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξουν πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα αλλά και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους.

Τελευταία θα ανοίξουν όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εσωτερικούς χώρους, οι επιχειρήσεις διασκέδασης, τα καταλύματα διακοπών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version