Από φταίχτης, ήρωας: Αλλαγή δεδομένων για την «Ανοσία της αγέλης» στη Σουηδία

Από φταίχτης, ήρωας: Αλλαγή δεδομένων για την «Ανοσία της αγέλης» στη Σουηδία

Τι συμβαίνει στη Σουηδία...

Πριν από λίγους μήνες ήταν ένας ακόμα δημόσιος υπάλληλος στον τομέα της υγείας, άγνωστος στο ευρύ κοινό, όπως συνέβαινε κάτι αντίστοιχο στους ομόλογούς του από τα άλλα κράτη. Τους τελευταίους μήνες όμως οι επικεφαλής των υγειονομικών ομάδων που είναι υπεύθυνες για τις πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας σε κάθε χώρα έχουν αποκτήσει φήμη, κύρος και ορκισμένους εχθρούς, μα και φίλους.

Ο επιδημιολόγος Άντερς Τεγκνέλ, είναι από τα πρόσωπα των τελευταίων μηνών στην Ευρώπη, καθώς είναι από τους λίγους κατόχους του αξιώματος  που επέλεξε να προτείνει στην κυβέρνηση της χώρας του να μην πάρει σκληρά μέτρα. Ούτε κλείσιμο των σχολείων, ούτε των συνόρων, ούτε καραντίνα στους πολίτες. Η πολιτική της ενημέρωσης για τον ιό και η μετατόπιση της κρατικής ευθύνης στην ατομική ήταν τα βασικά στοιχεία της πολιτικής που ακολούθησε η Σουηδία.

Για κάποιους η επιλογή αυτού του τρόπου για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης παρομοιάστηκε με το «νίπτω τα χείρας μου» του Πιλάτου, αφού η Σουηδία έχει τρομακτικά μεγάλο αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού και εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά.

Για άλλους όμως ο Τενγκέλ έγινε σύμβολο, είδωλο και η δημοτικότητά του ανεβαίνει καθώς η οικονομία της χώρας δε θα επηρεαστεί από κλειστούς τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας της.

Ο 32χρονος Σουηδός Γκούσταφ Λόιντ Άγερμπλαντ ηθελε να έχει το πρόσωπο της κρίσης του κορωνοϊού με κάποιον τρόπο πάνω του, για να του θυμίζει όλη αυτήν την περίοδο και τον άνθρωπο που διαχειρίστηκε την εποχή της πανδημίας. Έτσι έκανε τατουάζ τον 64χρονο Σουηδό επιδημιολόγο.

Παράλληλα στη χώρα έχουν αρχίσει και πωλούνται μπλουζάκια με το πρόσωπο του Τενγκέλ και σελίδες στο facebook δημιουργούνται για να τον στηρίξουν, με ομάδες που φτάνουν τα 85.οοο μέλη. Καθόλου άσχημα για έναν άνθρωπο ο οποίος στην επιστημονική κοινότητα δαχτυλοδείχνεται και κατηγορείται ότι έβαλε την οικονομία της χώρας πάνω από την υγεία των πολιτών της.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.