Αμετανόητος ο Σουηδός «Τσιόδρας» ακόμα και μετά από 1765 θανάτους

Αμετανόητος ο Σουηδός «Τσιόδρας» ακόμα και μετά από 1765 θανάτους

Πώς υποστήριξε τις αρχικές επιλογές της χώρας.

Μία από τις χώρες που αρνήθηκε εξαρχής να λάβει δραστικά και σκληρά μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού ήταν η Σουηδία. Η χώρα που δεν έκλεισε τα σύνορά της, δεν έκανε γενική απαγόρευση μετακινήσεων, ούτε κατέβασε διακόπτη σε βασικά γρανάζια της οικονομίας της μετράει ήδη 1700 νεκρούς.

Η πολιτική της χώρας βασίστηκε στην ατομική ευθύνη, σε ατομική προτροπή για τηλεργασία ή σε συμβουλές στους ηλικιωμένους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Μία χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, όσους περίπου έχει η Ελλάδα, εμφάνιζε ως τις 22 Απριλίου ποσοστά τρομερά μεγαλύτερα σε σχέση με την Ελλάδα στους θανάτους ανά 1.000.000 πληθυσμού.

Η Σουηδία με 1765 νεκρούς, πάνω από 15.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, πάνω από 500 διασωληνωμένους και 175 νεκρούς ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού έχει πολύ χειρότερα ποσοστά, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τις γείτονες χώρες.

Ο άνθρωπος πίσω από αυτή την στρατηγική, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντνες Τένγκελ, ακόμα και μετά από τόσες εβδομάδες, με τα μέτρα που πήρε να έχουν αποδειχθεί τουλάχιστον ελλειπή, υπεραμύνθηκε των επιλογών της χώρας του σε συνέντευξή του στο «Nature».

Ο Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας μεταξύ άλλων δήλωσε ότι δεν υπήρχε νομικό πάτημα πουθενά για να κλείσουν περιοχές ολόκληρες υποστηρίζοντας ότι σε καραντίνα μπορεί να μπει ένα κτήριο πχ ένα σχολείο, αλλά όχι ολόκληρη γεωγραφική περιοχή.

Υποστήριξε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος για να κλείσουν τα σύνορα καθώς όλες οι χώρες είχαν κρούσματα κορωνοϊού ενώ παράλληλα μίλησε για την παράδοση της Σουηδίας να αφήνει στον πολίτη την ατομική ευθύνη.

Έβαλε πάνω από όλα την πιθανή κατάρρευση της οικονομίας, αφού παρότι η χώρα ήθελε να επιπεδώσει την καμπύλη δε θα διακινδύνευε την κατάρρευση του συστήματος υγείας και της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι όσο δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο και καμία έγκυρη στατιστική  έρευνα από τις άλλες χώρες ότι το γενικό lock down είναι επιστημονικά σωστό.

Όσον αφορά τις πολλές φωνές ακόμα και εντός Σουηδίας που κατηγορούν την πολιτική της χώρας ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών δήλωσε ότι υπάρχει μία αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους αλλά αυτή δεν είναι δραματική.

Έκλεισε μάλιστα τονίζοντας ότι τα σχολεία εφόσον δεν έκλεισαν στην αρχή δεν έχει κανένα νόημα να κλείσουν τώρα και ότι είναι σημαντικό για την νέα γενιά να παραμείνει ψυχικά υγιής και παραγωγική.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.