Πολύ καλά τα έχει καταφέρει η Ελλάδα στη διαχείριση του κορωνοϊού. Κατά γενική ομολογία τα μέτρα που πήρε η χώρα βοήθησαν στην ομαλή εξάπλωση του ιού και έδωσε τον χρόνο στο ΕΣΥ προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και του Σωτήρη Τσιόδρα, η Ελλάδα καταγράφει πλέον ελάχιστα κρούσματα. Όπως έχει επισημάνει ο λοιμωξιολόγος η καμπύλη της πορείας του ιού στην Ελλάδα κινείται σε πολύ καλά επίπεδα γι’ αυτό άλλωστε έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες συζητήσεις για την άρση των μέτρων σταδιακά.
Ευοίωνες προβλέψεις για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα έρχονται και από το πανεπίστημιο Κρήτης. Η ομάδα του καθηγητή Γιώργου Τσιρώνη μελετούν τα δεδομένα και αναλύουν την καμπύλη του ιού στη χώρα μας. Ο καθηγητής μίλησε στην τηλεόραση του Open και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του ιού στην Ελλάδα.
Επεσήμανε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ομάδα του μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα κρούσματα υπολογιζόταν ότι θα μηδενιστούν μέχρι τις 27-28 Μαΐου. Με τα νέα δεδομένα όμως τα πράγματα εξελίσσονται ακόμη καλύτερα. «Τα μαθηματικά μοντέλα, μας δείχνουν ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα και η πρώτη φάση θα κλείσει δύο εβδομάδες νωρίτερα, γύρω στις 10 Μαΐου» σημείωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι αν τα κρούσματα δεν είναι μηδέν θα είναι κοντά στο μηδέν.
Παράλληλα τονίζει ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση προς τα κάτω και του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων. Ενώ αναμενόταν να ξεπεράσει τις 3.500 ο καθηγητής Τσιρώνης ανέφερε ότι ο αριθμός θα είναι αρκετά μικρότερος βασιζόμενος στα μαθηματικά μοντέλα. Σημείωσε βέβαια ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για δεύτερο κύμα του ιού όταν θα επανέλθουν τα κρύα στην Ελλάδα. Εξήγησε όμως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τον ιό που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.