Νέα μελέτη Κινέζων επιστημόνων δείχνει τον ρόλο που παίζουν τα κλιματιστικά στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη τους καλοκαιρινούς μήνες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης και διασκέδασης.
Οι Κινέζοι επιστήμονες εστίασαν την έρευνά τους σε συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη στο τέλος Ιανουαρίου σε ένα εστιατόριο της πόλης Γκουανγκτσού της Νότιας Κορέας Εκεί μία 63χρονη πελάτισσα φορέας του κορωνοϊού χωρίς όμως συμπτώματα μόλυνε άλλους 9 πελάτες, όχι όμως όλους όσους ήταν στον ίδιο όροφο, ούτε τους εργαζόμενους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση του εστιατορίου από όλους όσους μολύνθηκαν, οι τέσσερις κάθονταν στο ίδιο τραπέζι με την 63χρονη που ήταν φορέα του ιού. Οι άλλοι πέντε κάθονταν στα δύο γειτονικά τραπέζια, ενώ όσοι κάθονταν πιο μακριά δε μολύνθηκαν. Το κλιματιστικό φυσούσε τον αέρα πάνω από τα τρία τραπέζια που μολύνθηκαν.
Οι συσκευές δημιούργησαν ρεύμα αέρα, που φυσούσε τα σωματίδια του ιού προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά όχι προς άλλες. Αυτό δείχνει ότι όταν ανοίξουν οι χώροι εστίασης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η θέση των κλιματιστικών προκειμένου να μην πέφτουν τα σωματίδια του αέρα πάνω στα τραπέζια.
Αυτό παρέχει ένα στοιχείο στους επιστήμονες ότι ο φονικός ιός μεταδίδεται και μέσα από μεγαλύτερα σταγονίδια, τα οποία λόγω της βαρύτητας πέφτουν κάτω και δεν μπορούν να ταξιδέψουν μέσω του αέρα.
Αμερικανός επιστήμονας χαρακτήρισε διαφωτιστική την συγκεκριμένη έρευνα. Όπως σημείωσε πέρα από τη διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων σε σχέση με τα κλιματιστικά, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στους κλειστούς χώρους μικροβιοκτόνα υπεριώδη φώτα, τα οποία καταστρέφουν τα αιωρούμενα σωματίδια του ιού.