Μπορεί να τα πηγαίνουμε καλά, αλλά...
Ο κορωνοϊός «εξερράγη» πριν από 5 σχεδόν μήνες και στο διάστημα αυτό εξαπλώθηκε σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη, βάζοντας σε καραντίνα σχεδόν 4.000.000.000 κόσμου, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού και ν’ αναπνεύσουν τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο.
Η Ελλάδα, είναι παγκοίνως γνωστό πια, τα πάει αρκετά καλά στην αντιμετώπιση του Covid-19, με τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν σχετικά νωρίς στη χώρα μας να αποδίδουν και τα καθημερινά νούμερα να είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.
Λόγω ακριβώς αυτής της καλής εικόνας η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της σταδιακής άρσης των μέτρων από τις αρχές Μαΐου, ούτως ώστε να επιστρέψουμε σιγά-σιγά στη (μερική) κανονικότητα.
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, κι αυτό γιατί οι ειδήμονες- σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας- φοβούνται το «Σύνδρομο του ακορντεόν».
Τι είναι αυτό;
Το «Σύνδρομο του ακορντεόν» σημαίνει πως η «φυσούνα» των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων ενδέχεται να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει ανά μερικές εβδομάδες, ανάλογα με το επίπεδο της χαλάρωσης των πολιτών και της υποεκτίμησης του κινδύνου.
Ο φόβος τον επιστημόνων έγκειται στο ότι από τα μέσα Μαΐου και μετά με τις θερμοκρασίες να έχουν ανέβει αρκετά θα είναι αδύνατο να είναι σε καραντίνα η πλειονότητα του πληθυσμού στη χώρα μας όπως τώρα, κάτι που αναμένεται να αυξήσει τα κρούσματα.
Αυτό, σε συνδυασμό με το φόβο μιας νέας έξαρσης από τον Οκτώβριο και μετά, κάνουν τους ειδικούς πολύ επιφυλακτικούς σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση από δω και πέρα.
Όμως, τα δεδομένα δεν αλλάζουν: οι Έλληνες απέδειξαν πως στο πρώτο, εξαιρετικά δύσκολο, κύμα τα πήγαν περίφημα, δείχνοντας πρωτοφανή αυτοκυριαρχία και μένοντας σπίτι.
Θα είμαστε, λοιπόν, εξίσου προσεκτικοί και στο μέλλον αν χρειαστεί και στο τέλος θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί τον εφιάλτη.
Το ποτήρι είναι πια ξεκάθαρα μισογεμάτο…
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.