Η πρώτη στην Ευρώπη: Αυτή είναι η χώρα που βγαίνει από την καραντίνα

«Έπρεπε να σκοτώσουμε τους πρώτους ασθενείς κορωνοϊού στην Κίνα»

Ξεκινά η σταδιακή άρση των περιορισμών.

Περισσότερους από 160 χιλιάδες νεκρούς μετρά η Ευρώπη από τον κορωνοϊό. Η ευρωπαϊκή ήπειρος ήταν στο επίκεντρο του φονικού ιό τον Μάρτιο με δεκάδες χιλιάδες θύματα κάθε μέρα. Η Ιταλία. η Ισπανία, η Γαλλία αλλά και η Μεγάλη Βρετανία είναι από τις χώρες που μετρούν τα περισσότερα θύματα πανευρωπαϊκά.

Ωστόσο όπως φαίνεται υπάρχουν χώρες που επιστρέφουν σε ρυθμούς κανονικότητας σταδιακά. Η Γερμανία κάνει πρεμιέρα στην Ευρώπη με την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων αφού θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα μικρότερα των 800 τετραγωνικών μέτρων.

Η χώρα μετρά τέσσερις χιλιάδες θανάτους από τον φονικό ιό και περισσότερα από 135 χιλιάδες κρούσματα. Όπως επεσήμανε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν η πανδημία στη χώρα είναι ελεγχόμενο επίπεδο και διαχειρίσιμη. Πιο συγκρατημένη η Άνγκελα Μέρκελ που έκανε λόγο για «εύθραυστη» επιτυχία και τόνισε θα αργήσει να επιστρέψει η ζωή όπως ήταν για αρκετό καιρό.

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και για τη Νορβηγία. Οι Αρχές της χώρας θεωρούν ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο τον ιό και σήμερα θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί ενώ θα αρθεί η απαγόρευση διαμονής σε δευτερεύουσα κατοικίας. Στις 27 Απριλίου θα ακολουθήσει και το δεύτερο στάδιο με το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων.

Στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία οι αριθμοί όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων. Το γεγονός ότι η κατάσταση γίνεται πλέον πιο διαχειρίσιμη επιτρέπει στις κυβερνήσεις να ξεκινούν τη συζήτηση για σταδιακή άρση των περιορισμών.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τη Μεγάλη Βρετανία όπου βρίσκεται στη δίνη του ιού. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί για ακόμη τρεις εβδομάδες στη χώρα που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 16 χιλιάδες θανάτους, αριθμός που δεν περιλαμβάνει θύματα σε οίκους ευγηρίας και σπίτια.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.