Ποια στοιχεία θα οδηγήσουν στην σταδιακή χαλάρωση.
Πολύ καλή διαχείριση έχει κάνει η Ελλάδα στο θέμα του κορωνοϊού. Η χώρα μας τα έχει καταφέρει πολύ καλά σε σχέση με άλλες. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι πήρε νωρίς μέτρα για την εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό.
Ήδη μετράμε έναν σχεδόν μήνα καραντίνας, ενώ από τις 23 Μαρτίου ισχύσει και ο περιορισμός της κυκλοφορίας. Με βάση και τους αριθμούς για την πορεία του ιού κάθε μέρα, γίνονται και οι πρώτες κουβέντες για την άρση των μέτρων στο μέλλον.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε ότι στο κυβερνητικό επιτελείο καταστρώνεται το σχέδιο για την άρση των μέτρων. Όπως σημείωσε θα είναι μία αργή και μακρόσυρτη διαδικασία ενώ επεσήμανε ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν πριν τις 27 Απριλίου, οπότε και λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί.
Όπως τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας το βασικότερο παράγοντα για μελλοντικές αποφάσεις αποτελεί ο δείκτης R0 που δείχνει την επιδημιολογική έξαρση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα ο δείκτης αυτός είναι κάτω τους ενός. Άλλος παράγοντας είναι ο έλεγχος των πιθανών εστιών επιδημικής έξαρσης, των εστιών αναζωπύρωσης του ιού όπως είναι τα γηροκομεία αλλά και οι οικισμοί Ρομά αλλά και οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Όπως έχει τονίσει ο Σωτήρης Τσιόδρας σε αυτούς τους χώρους υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε ευπαθείς ομάδες.
Ένας ακόμη παράγοντας που ωστόσο παραμένει απρόβλεπτος είναι η ανοσία στον πληθυσμό. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανοσία του πληθυσμού, με δεδομένο τον μικρό αριθμό σοβαρών κρουσμάτων. Αλλά ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την ανοσία του πληθυσμού μέσα στον Μάιο.