Η διαδικασία, το ταξίδι και οι παριστάμενοι.
Σε έναν από τους μεγαλύτερους… πονοκεφάλους στη δεκάμηνη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία εξελίχθηκε η φετινή άφιξη από τα Ιεροσόλυμα του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα, ελέω των θεμάτων που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Ύστερα από… συσκέψεις επί συσκέψεων και τηλεδιασκέψεις, αποφασίστηκε να διατηρηθεί η ετήσια μεγαλοπρέπεια της διαδικασίας. Αλλά με αρκετές διαφορές.
Κατ’ αρχάς, ένα… απλό Airbus, που θα ταξιδέψει σχεδόν άδειο, ανέλαβε να φέρει το Άγιο Φως από το Ισραήλ: ούτε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αλλά ούτε το γνωστό μεταγωγικό C-130 θα αναλάβει φέτος τη διαδικασία.
Επιβαίνονται θα είναι μόνο δύο: ο έξαρχο του Παναγίου Τάφου και έναν εκπρόσωπο της Εκκλησίας, αμφότεροι μάλιστα δεν θα αποβιβαστούν από το αεροσκάφος, αλλά το Άγιο Φως θα έρθει με συνοδεία Ισραηλινών περιπολικών στο αεροδρόμιο.
Μετά την Αθήνα, τόσο το ίδιο Airbus όσο και μερικά αεροσκάφη της Sky Express θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε εννέα προορισμούς στην Ελλάδα, αντί για 18 που υπάρχουν κάθε χρόνο.
Όσο για την υποδοχή; Λιτή, χωρίς κόκκινο χαλί και με ένα μόλις οκτώ στρατιωτικών που θα αποδώσει τιμές, καθώς και στρατιωτική μπάντα με εννέα άτομα, συν τους επίσημους. Ενδεικτικά, πέρυσι ήταν παρόντες περίπου 80 άτομα από το άγημα, τις φιλαρμονικές και τους επισήμους! Στην υποδοχή θα είναι και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος αλλά και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου της Ελλάδας, Αρχιμανδρίτης Δαμιανός.
Πάντως, ως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη συγκέντρωση πιστών εκεί που θα πάει το Άγιο Φως, υπάρχει σοβαρό το ενδεχόμενο να μείνει την Ανάσταση μόνο στην Αθήνα και ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη. Και να διανεμηθεί κατόπιν.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.