Ένα μικρό χωριό στην Ισπανία αντιστέκεται: Πώς κατάφερε να μην έχει κρούσμα!

Ένα μικρό χωριό στην Ισπανία αντιστέκεται: Πώς κατάφερε να μην έχει κρούσμα!

Το σχέδιο του δημάρχου που αποφέρει καρπούς.

Η Ισπανία μαζί με την Ιταλία είναι από τις χώρες που έχει πληγεί σημαντικά από τον κορωνοϊό. Η χώρα της Ιβιρικής μετρά περισσότερους από 10 χιλιάδες θανάτους και 100 χιλιάδες κρούσματα.

Όμως ένα χωριό της Ανδαλουσίας αντιστέκεται στον φονικό ιό. Η Ζάχαρα ντε λα Σιέρα στη νότια Ισπανία χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο κατά το 19ο αιώνα. Τώρα βρίσκεται στην επικαιρότητα για έναν ακόμη λόγο. Το χωριό των 1.400 κατοίκων δεν έχει καταγράψει κρούσμα του κορωνοϊού μέχρι σήμερα.

Στις 14 Μαρτίου ο δήμσρχος Σαντιάγκο Γκαλβάν αποφάσισε να κλείσει όλες τις εισόδους, πλην μίας, ανακόπτοντας την πορεία του ιού. Από τότε το χωριό δεν έχει καταγράψει κρούσμα του ιού μέχρι σήμερα. «Έχουν περάσει περισσότερα από δύο εβδομάδες και νομίζω ότι είναι ένα καλό σημάδι» σημείωσε ο 40χρονος δήμαρχος στο CNN.

Οι κινήσεις του δημάρχου έχουν σώσει τον πληθυσμό του χωριού. Το 25% των κατοίκων είναι άνω των 65 ετών, είναι δηλαδή σε ηλικία που πλήττεται από τον ιό ενώ περισσότεροι από 30 κάτοικοι είναι σε γηροκομεία που έχουν χαρακτηριστεί «υγειονομικές βόμβες». Οι πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται κοντά στη Ζάχαρα έχουν πληγεί από τον φονικό ιό.

Το χωριό αποτελεί έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό αφού απέχει μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη Σεβίλλη. Στην αρχή της κρίσης ο δήμαρχος φρόντισε να απομακρύνει τους Γερμανούς και τους Γάλλους τουρίστες που βρίσκονταν εκεί. Το σχέδιό του όπως αναφέρει είναι κατά το 80% αποτελεσματικό.

Οι τέσσερις από τις πέντε εισόδους του χωριού έκλεισαν. Η μοναδική που λειτουργεί αποτελεί και σημείο ελέγχου αφού οποιοδήποτε όχημα εισέρχεται στο χωριό απολυμαίνεται από ειδική ομάδα που υπάρχει στην είσοδο. Ακόμη κάθε Δευτέρα και Πέμπτη απόγευμα, ομάδα 10 ατόμων απολυμαίνει τους δρόμους αλλά και το εξωτερικό όλων των σπιτιών του χωριού σύμφωνα με το σχέδιο του δημάρχου.

Μία τοπική επιχείρηση πληρώνει δύο γυναίκες όπου κάνουν διανομή φαγητού αλλά και ιατρικού υλικού στους κατοίκους προκειμένου να μην χρειάζεται να βγουν από τα σπίτια τους. Εργάζονται περίπου 11 ώρες κάθε μέρα.

Ακόμη υπάρχει ομάδα εθελοντών που αναλαμβάνει να μαγειρέψει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις αφήνουν φαγητό στην πόρτα τους.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.