Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η κατάρα του Τόκιο και η αδιανόητη οικονομική χασούρα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η κατάρα του Τόκιο και η αδιανόητη οικονομική χασούρα

Ως και 6 δισεκατομμύρια δολάρια η ζημία.

Η ΔΟΕ έκανε το προφανές με την απόφαση της αναβολής των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων λόγω των εξελίξεων στις περισσότερες χώρες με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ολυμπιακή… κατάρα πλέον στο Τόκιο καθώς είχαν αναβληθεί και οι αγώνες του 1940, ελέω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εντέλει το Τόκιο διοργάνωσε Ολυμπιακού Αγώνες το 1964…

Του ’40 και του ’44 δεν ήταν βέβαια οι μόνοι Αγώνες που δεν διοργανώθηκαν από το 1896, οπότε και αναβίωσαν στην Αθήνα. Το Βερολίνο είχε αναλάβει τη διοργάνωση του 1916 και στο πλαίσιο αυτών κατασκευάστηκε το πρώτο Ολυμπιακό Στάδιο στην πόλη, το οποίο γκρέμισε και ανακατασκεύασε ενόψει των Αγώνων του 1936 ο Αδόλφος Χίτλερ. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος όμως (1914-18) τους ακύρωσε οριστικά.

Η αναπόφευκτη αναβολή των Αγώνων του Τόκιο και η μετάθεσή τους για το 2021 δεν ήταν… αναίμακτη για την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον παγκοσμίως γνωστό καθηγητή οικονομικών, Κατσουχίρο Μιγιαμότο, η εν λόγω καθυστέρηση ενός έτους θα κοστίσει στην Ιαπωνία έως και 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 5,47 δισ. ευρώ!

Η πλειονότητα της εν λόγω… χασούρας, τα 3,5 δισ. ευρώ, προέρχεται από το πραγματικό κόστος, όπως η συντήρηση χώρων, η επανεκτύπωση υλικού και η πρόσληψη νέων εργαζομένων, με το υπόλοιπο να προέρχεται από ένα ευρύτερο πλήγμα στην οικονομία. Ευλόγως, όσες εταιρίες ως χορηγοί είχαν υπογράψει συμβόλαιο για ένα χρόνο, έμειναν… ξεκρέμαστες.

Και, μέσα σε όλα, το νεόδμητο Ολυμπιακό Χωριό μένει άδειο και επρόκειτο, από τις αρχές του 2021, να σε πολυτελείς κατοικίες, πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη πωληθεί!

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.