Ο ύπουλος εχθρός: Ο Ερντογάν «γονατίζει» την Τουρκία…

Ερντογάν: «Θα πάρουμε τους S-400 και θα τους χρησιμοποιήσουμε»

Όσο κι αν δε θέλει να το παραδεχτεί...

Οι επιλογές του- και η τακτική που ακολουθεί- είναι γνωστές εδώ και καιρό: προκλητική ρητορική, «επίθεση» προς πάσα κατεύθυνση, πλήρης… αδιαφορία για τα όσα του λένε οι υπόλοιπες χώρες, ελεγχόμενο «τσίγκλισμα» της ελληνικής πλευράς με στόχο την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου και πολλά ακόμη.

Ναι, ο Ταγίπ Ερντογάν και οι μέθοδοί του δεν είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό. Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας μοιάζει να έχει μπει για τα καλά στο ρόλο του… Σουλτάνου, καθώς συμπεριφέρεται ολοένα και περισσότερο ως τέτοιος.

Ωστόσο, τα όσα κάνει εσχάτως ο Ερντογάν φαίνεται να «πληγώνουν» ολοένα και περισσότερο τη χώρα του- έστω κι αν αυτό δε φαίνεται στο εγγύς μέλλον, αλλά μακροπρόθεσμα: οι αποφάσεις της Άγκυρας για το θέμα της συριακής κρίσης καθώς επίσης και οι συνεχείς του απειλές για το άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες (βλ. τι συμβαίνει στον Έβρο τις τελευταίες δύο μέρες), έχουν «γονατίσει» την Τουρκία.

Σε τι αναφερόμαστε;

Στην πληγείσα οικονομία των γειτόνων μας, η οποία δέχεται συνεχή χτυπήματα λόγω των επιλογών της Άγκυρας. Πάνω που είχε αρχίσει να καταγράφεται ανάπτυξη της τάξης του 1.9% (στο τελευταίο τρίμηνο του 2019) η είδηση ότι τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν την ζωή τους σε αεροπορικό βομβαρδισμό του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία σημείωσε ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 17 μηνών.

Οι απώλειες το πρώτο δίμηνο του 2020 είναι της τάξης του 4%, υποχωρώντας για 9 συνεχόμενες συνεδριάσεις, με τους ειδήμονες να χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου λέγοντας πως «Όσο συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι εντάσεις ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της οικονομίας ανεβαίνει κατακόρυφα».

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, το καταστροφικό 2018 της Τουρκίας, όταν το τουρκικό νόμισμα έχασε… εν μία νυκτί το 30% της αξίας του.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.