Επίδειξη ισχύος ή… βλακεία; Ο Ερντογάν μόλις κορύφωσε τις τουρκικές προκλήσεις

Ερντογάν: «Θα πάρουμε τους S-400 και θα τους χρησιμοποιήσουμε»

Ανεβαίνουν και πάλι οι τόνοι...

Δεν μπορεί να πει κανείς πως πέφτει από τα σύννεφα, ούτε ότι δεν το περίμενε. Άλλωστε, η κατάσταση το τελευταίο μεγάλο διάστημα είναι σταθερά η ίδια: η Τουρκία σε καθημερινή βάση ξεπερνάει τον εαυτό της στο θέμα των προκλήσεων, θεωρώντας πως της ανήκει η… μισή (ίσως και παραπάνω) γη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, φαίνεται πως δε λογαριάζει κανέναν και τίποτε, καθώς γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, ενώ προσφάτως άνοιξε μέτωπο και με τη Ρωσία για το συριακό ζήτημα.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Σουλτάνος το πήγε ακόμα ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας πως έφτασε η ώρα για να κάνει πράξη τα όσα έλεγε εδώ και καιρό για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη διάθεσή του να «τρυπήσει» στην περιοχή Καστελόριζου-Λιβύης να είναι εκπεφρασμένη.

Πλέον, ο Τούρκος ηγέτης επιβεβαιώνει για πρώτη φορά την ύπαρξη και τρίτου γεωτρύπανου, το οποίο τονίζει ξεκάθαρα πως θα το χρησιμοποιήσει για τις έρευνες των γειτόνων μας. Αυτό «μεταφράζεται», φυσικά, σε πλήρες… γράψιμο των απειλών της Ε.Ε. περί αποφυγής έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην στάση μας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε. Όπως ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία. Έχουμε τώρα και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας…», δήλωσε ο Ερντογάν, ανεβάζοντας εκ νέου τους τόνους.

Το μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει εδώ είναι, εννοείται, το τι θα κάνουν οι Μεγάλες Δυνάμεις μόλις ο Σουλτάνος προχωρήσει σε πράξεις.

Και, μαζί, τι θα κάνει η Ελλάδα…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.