Φανατικοί υποστηρικτές εναντίον φανατικών πολεμίων...
Είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Έχει πιστό κοινό που τον ακολουθεί παντού, αλλά και φανατικούς «εχθρούς» που τον κατηγορούν για σωρεία λόγων.
Δεν είναι ο κλασικός πολιτικός, όχι: διαφέρει, κι αυτό είναι κάτι που ουδείς (είτε εντάσσεται στη μία είτε στην άλλη πλευρά) μπορεί να το αρνηθεί. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα έχει για μοναδικό της μέλος τον ίδιο.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος έγινε ευρύτερα γνωστός όταν ανέλαβε το υπουργείο οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πίσω στο 2015. Η… ανηλεής του κόντρα με την τρόικα, μάλιστα, ήταν εκείνη που τον διατήρησε στο προσκήνιο γι’ αρκετό διάστημα, μετατρέποντάς τον σε «ροκ σταρ» της πολιτικής.
Πέντε χρόνια μετά, ο Γιάνης είναι ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 και βρίσκεται εντός της ελληνικής βουλής, μετά την επιτυχία του στις τελευταίες εθνικές εκλογές, όταν και το κόμμα του ξεπέρασε το πολυπόθητο 3%.
Από το απόγευμα της Παρασκευής (14/2), ο κ. Βαρουφάκης βρέθηκε εκ νέου στο κέντρο της προσοχής, καθώς κατέθεσε στη δευτερολογία του στη Βουλή έναν φάκελο ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, περιείχε ένα στικάκι με τις απομαγνητοφωνήσεις των συζητήσεων στις συνεδριάσεις του «διαβόητου» Eurogroup του 2015.
Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος κ. Τασούλας επέστρεψε ως απαράδεκτο το φάκελο, λέγοντας πως αρνείται να γίνει αχθοφόρος του κ. Βαρουφάκη.
Το ζήτημα που ανέκυψε, ωστόσο, είναι άλλο: για ποιο λόγο ο γ.γ. του ΜέΡΑ25 αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις ηχογραφήσεις (οι οποίες, θυμίζουμε, είχαν προκαλέσει την οργή της Τρόικας όταν μαθεύτηκε πως καταγράφονταν τα όσα λέγονταν πίσω από κλειστές πόρτες);
Οι υπέρμαχοι του Γιάνη τονίζουν πως ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν τότε, καθώς ο Βαρουφάκης υποστηρίζει πως οι Σόιμπλε, Ντάιζελμπλουμ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και λοιποί τον διέβαλλαν λέγοντας συνεχή ψεύδη αναφορικά με την ετοιμότητά του και το αν και κατά πόσον πήγαινε προετοιμασμένος- και με σαφείς προτάσεις- στο Eurogroup. Επομένως, τονίζουν, οφείλουμε ν’ ακούσουμε τις ηχογραφήσεις, ούτως ώστε να φανεί ποια πλευρά είχε δίκιο.
Στον αντίποδα, υπάρχουν κι εκείνοι που απορούν με τη χρονική στιγμή που επελέγη για να δημοσιοποιηθούν οι συζητήσεις, καθώς ο φάκελος κατατέθηκε σε μία φαινομενικά «άκυρη» συγκυρία. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να ξύνουμε πληγές όταν κάτι, πια, δεν μπορεί αποδεδειγμένα ν’ αλλάξει;
Η «κατηγορία», εν προκειμένω, είναι πως ο κ. Βαρουφάκης θέλησε να βρεθεί εκ νέου στο προσκήνιο και να προκαλέσει «θόρυβο»- όπως, δηλαδή, είχε συμβεί και με την πρότασή του να ψηφιστεί η Μάγδα Φύσσα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το αν συμφωνεί κανείς με αυτή την κίνηση του Γιάνη είναι, φυσικά, το μεγάλο ζήτημα της ημέρας…