«Αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο»: Οι «οχιές» της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που τρέμουν οι Τούρκοι

«Αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο»: Οι «οχιές» της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που τρέμουν οι Τούρκοι

Ξεκίνησε η αναβάθμιση...

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι κάτι σαν… προληπτικό μέτρο- μια κίνηση που εντάσσεται στη γενικότερη νοοτροπία «προσέχω για να έχω». Θα μπορούσε, όμως δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητας και της γενικότερης συμπεριφοράς του Ερντογάν στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, είναι κάτι παραπάνω.

Γιατί, βλέπετε, η αμυντική θωράκιση της Ελλάδος σε μια περίοδο που ο Σουλτάνος δείχνει να μη λογαριάζει κανέναν απολύτως, αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας.

Κινούμενη σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ετοιμάζει το υπερόπλο της που τη βάζει στη σκακιέρα με τα λευκά σε ενδεχόμενο (απευκταίο, φυσικά) θερμό επεισόδιο: την αναβάθμιση των 84 μαχητικών F-16 Block 52 advanced και Βlock 52+.

Το τελευταίο 20ήμερο οι τεχνικοί της ΕΑΒ μαζί με τους μηχανικούς της πολεμικής αεροπορίας και, φυσικά, με την αρωγή των στελεχών της αμερικανικής εταιρίας Lockheed Martin έχουν πέσει… με τα μούτρα στο μαχητικό, το οποίο θ’ αποτελέσει τον οδηγό και για τα υπόλοιπα αεροσκάφη.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η «Οχιά» να μετατραπεί από Block 52 advanced σε πρωτότυπο Viper, διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί και για τα υπόλοιπα. Κατόπιν, θα πετάξει για τις ΗΠΑ, όπου και θ’ ακολουθήσει μια σειρά από δοκιμαστικές πτήσεις, ούτως ώστε να πάρει το πράσινο φως και μέχρι το τέλος του 2020 να ενταχθεί και επίσημα στην ελληνική αεροπορία.

Η πρώτη μοίρα Viper- που, κατά πάσα πιθανότητα, θα βρίσκεται στον Άραξο- αναμένεται να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά, με την Άγκυρα να προβληματίζεται ήδη για τις «Οχιές».

«Η αναβάθμιση των Ελληνικών F-16 αλλά και Mirage 2000 θα προσδώσει μεγαλύτερη αεροπορική υπεροχή αλλά και ικανότητα χτυπημάτων πάνω από το Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο», είναι τα λόγια των Τούρκων αναλυτών.

Κι ολ’ αυτά, θυμίζουμε, την στιγμή που η Αθήνα περιμένει και τα 5ης γενιάς F-35…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.