Αν (δεν) το ‘χε κάνει αυτό ο Τσίπρας…

ΣΥΡΙΖΑ: Σύσκεψη με άρωμα εκλογών και αλλαγή επικοινωνιακής τακτικής

Η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική.

Η κατάσταση εσχάτως στα ελληνοτουρκικά δείχνει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, καθώς η αδιάλειπτη προκλητικότητα του Ερντογάν έχει κάνει τη Μεσόγειο να χάσει την ηρεμία της και προκαλεί συνεχή προβλήματα στο Μαξίμου αλλά και στους ξένους ηγέτες- όσους, δηλαδή, στέκονται ακόμα απέναντί του και δεν τον… ανέχονται.

Όπως γνωρίζουν όλοι, η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη (που, θυμίζουμε, διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την κυβέρνηση της Γερμανίας) ολοκληρώθηκε και άφησε πίσω της ανάμεικτα συναισθήματα για την ελληνική πλευρά, μιας και ουδείς είναι σίγουρος πως θα εφαρμοστούν στο έπακρο τα όσα ειπώθηκαν ή ότι ο «Σουλτάνος» θα συμμορφωθεί.

Σε επίπεδο καθαρά εξωτερικής πολιτικής η Ελλάδα υπέστη τεράστια ήττα, αφού ουδέποτε κλήθηκε να πάρει μέρος στη διάσκεψη, η οποία είχε ως κεντρικό της θέμα κάτι που την απασχολεί… 200%!

Κι εδώ έρχεται το κομβικό ερώτημα: πώς θα είχε αντιδράσει το κοινό αν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός «αποτύγχανε» να πάρει μέρος σε μια τόσο σημαντική συνάντηση κορυφής; Ποια θα ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Τύπου, ειδικά στην περίπτωση που ακόμα και ο Χαφτάρ- που, θυμίζουμε, ήρθε ως φίλος πριν από λίγες μέρες στη χώρα μας- θεωρούσε διπλωματική νίκη της Λιβύης τα όσα έγιναν στο Βερολίνο και ευχαριστούσε τους πάντες (Γαλλία, Ρωσία, Αίγυπτο, Ιταλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) αλλά «ξεχνούσε» την Ελλάδα;

Η απάντηση, προφανής και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Για την ιστορία ο Τσίπρας είχε παραστεί στην αντίστοιχη διάσκεψη για τη Λιβύη το 2018 (είχε γίνει στο Παλέρμο τότε).

Ποιο είναι το συμπέρασμα από το γεγονός πως- πέραν κάποιων χλιαρών αντιδράσεων- δεν ακούστηκε σχεδόν τίποτα για την «ήττα» του Κυριάκου;

Αφενός πως ο Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι αυτή την στιγμή στην εγχώρια πολιτική σκηνή και αφετέρου πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση ψάχνει ακόμα τα… πατήματά του.

Φυσικά, αυτό που μετράει δεν είναι οι εντυπώσεις, αλλά το τι θα γίνει από δω και πέρα στο φλέγον ζήτημα της Μεσογείου.

Μια απάντηση που μόνο ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του μπορούν να (επιχειρήσουν να) δώσουν…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.