Ανάλυση- «μαχαιριά» για την Ελλάδα: «Δεν είναι μόνοι τους οι Τούρκοι…»

Το χουνέρι του Τραμπ στον Ερντογάν που τελειώνει την πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα

Τα πράγματα ίσως να μην είναι όπως τα φανταζόμαστε...

Είναι αυτό που συζητείται εντόνως το τελευταίο εξάμηνο- από τότε, δηλαδή, που ο «Σουλτάνος» αποφάσισε να πάει στα ύψη την προκλητικότητά του, ανεβάζοντας τους τόνους ολοένα και περισσότερο σε ό,τι έχει να κάνει με τα θέματα της Μεσογείου: ποιοι θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδος στην περίπτωση που ο Ερντογάν «απασφαλίσει» και αποφασίσει να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο;

Υπήρχε- ειδικά τις τελευταίες ημέρες και μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για την συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ- η αίσθηση πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της απέναντι στον… παραλογισμό των Τούρκων και ότι η (έστω και παρηκμασμένη) Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αμερική θα τάσσονταν στο πλευρό μας.

Ωστόσο, η αλήθεια ενδέχεται να είναι εντελώς διαφορετική και η αίσθηση πως οι γείτονές μας είναι μόνοι τους αποτελεί όνειρο απατηλό.

Σε άρθρο του στο newpost ο Γιάννης Τριάντης (μία από τις κορυφαίες πένες της Ελλάδος και βαθύς γνώστης των πολιτικών ζητημάτων) τονίζει πως ο Ερντογάν, με όπλο τη θέση και τη δύναμη της χώρας του, αναπτύσσει επιθετικά και με επιτυχία τα σχέδιά του, με την ανοχή- η και την «επιδοκιμασία»- των… Μεγάλων.

Διαβάζουμε χαρακτηριστικά σε ένα σημείο του blog του:

«Ιδού, λοιπόν, μετά από όλα αυτά, η… απομόνωση της Τουρκίας: Εκεχειρία στο Λιβυκό μέτωπο, κατόπιν πρωτοβουλίας Ρωσίας Τουρκίας. Στη Μόσχα οι Σάρατζ-Χαφτάρ και μαζί τους ο Τσαβούσογλου και ο επικεφαλής της ΜΙΤ! Μη βιάζεστε, υπάρχει και συνέχεια:

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Ερντογάν, ενώ λίγες ημέρες πριν πήγε στην Τουρκία και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας. Πότε πήγε; Αμέσως μετά το τελετουργικό για την υπογραφή του EastMed. Παρίστατο ως παρατηρητής, αλλά δεν (συν)υπέγραψε…

Επίσης: ο Ερντογάν θα πάει σε λίγο στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Μέρκελ για το Λιβυκό και τα συναφή, ενώ σήμερα (13.1.2020) έγινε γνωστό ότι ο Πομπέο τηλεφώνησε στον Τσαβούγολου, προτού αναχωρήσει για την Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Όχι! Ο Αμερικανός δεν του είπε ότι αναλαμβάνει… διαμεσολαβητικό ρόλο για τη ελληνοτουρκικά, όπως διέδιδε η δική μας ασύστολη και χαζοχαρούμενη προπαγάνδα. Για το ΝΑΤΟ του είπε, για τη Λιβύη κλπ. Ενδεχομένως να του είπε και για τον αγωγό με τη Ρωσία, που εγκαινίασαν προσφάτως οι Ερντογάν και Πούτιν, προκαλώντας την δυσαρέσκεια των ΗΠΑ».

Ενώ πιο κάτω αναφέρει:

«Η Τουρκία έχει δύναμη και ρόλο. Γι αυτό και κινείται αυτόνομα, αλαζονικά και ηγεμονικά. Τα συμφέροντα των μεγάλων τους υποχρεώνουν να κάνουν τεμενάδες στον Ερντογάν ακόμη κι όταν τους εξοργίζει, τους ειρωνεύεται ή τους χλευάζει. Ακόμη κι όταν αδιαφορεί για το Διεθνές Δίκαιο και ενεργεί παρανόμως ή απειλεί ευθέως  γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα.

Ζόρικα τα πράγματα για μας. Κι αυτό το ξέρουν όλοι. Και πρώτοι, εκείνοι που φλυαρούν για την… στήριξη από Ευρώπη και Αμερική ή επικαλούνται το δίκιο μας. Όπως ξέρουν επίσης ότι η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα της περιοχής, με ο,τι αρνητικό συνεπάγεται για την πατρίδα μας.»

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.