Δεν είναι κάτι άγνωστο- όχι μόνο στην εγχώρια πολιτική σκηνή, αλλά και στην παγκόσμια. Άπαντες γνωρίζουν για την συνεχιζόμενη προκλητικότητα των γειτόνων μας και τη φιλοπολεμική ρητορική του Ερντογάν.
Η κατάσταση εσχάτως, όμως, μοιάζει να έχει… ξεφύγει και ο «Σουλτάνος» ορέγεται πολλά και διάφορα σε στρατηγικό επίπεδο- ιδίως στη Λιβύη.
Τι κάνει η ελληνική πλευρά γι’ αυτό;
Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Real News, η κυβέρνηση έχει θέλει να κόψει τη φόρα στον Τούρκο ηγέτη, βάζοντας φρένο στις βλέψεις του για τη Λιβύη.
Πρωταρχικός της στόχος είναι η ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, αλλά και το ν’ αποφευχθεί η μόνιμη εγκατάσταση των δυνάμεων του Ερντογάν στην Τρίπολη, κάτι που επιθυμούν διακαώς οι γείτονές μας.
Αναλυτικά τα δέκα σημεία στα οποία θα σταθεί η Ελλάδα:
- Έχει προσεγγίσει για το θέμα αυτό την Αίγυπτο, που υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ και είναι αντίθετη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
- Έχει ζητήσει από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να μην πρωτοκολληθεί η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας από το Τμήμα Ωκεάνιων υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας και να μην αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.
- Έχει ζητήσει, τελευταία και δημόσια, μέσω της συνέντευξης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να είναι, παρούσα στην ειρηνευτική σύνοδο για τη Λιβύη.
- Ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να θέσει το ζήτημα της παράνομης τουρκικής συμφωνίας και της αποσταθεροποίησης που προκαλεί η δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή, στον Ντόναλντ Τραμπ.
- Η κυβέρνηση, με το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη, προχώρησε σε αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με τον αντιπολιτευόμενο την κυβέρνηση της Τρίπολης, στρατάρχη Χαφτάρ, που έχει ταχθεί κατά της τουρκολιβυκής συμφωνίας.
- Σε συμφωνία με το Ισραήλ και την Κύπρο, η Αθήνα επιτάχυνε τις διαδικασίες για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed. Ο αγωγός αυτός, που θα ποντιστεί από την Κύπρο έως την Κρήτη, αποτελεί έμπρακτη ακύρωση της τουρκολιβυκής συμφωνίας και αναγνώριση από το Ισραήλ και την Κύπρο ότι η εν λόγω περιοχή αποτελεί ελληνική θαλάσσια ζώνη.
- Η Αθήνα επισπεύδει, επίσης, τις διαδικασίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
- Η Αθήνα στηρίζει την ιταλική πρωτοβουλία για την επιβολή από την Ε.Ε. μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, κάτι που θα έδενε τα χέρια των Τούρκων.
- Έπιδιώκει, επίσης, την πιο ενεργή εμπλοκή της Γαλλίας στα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο
- Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους προς την Τουρκία ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στη ζώνη που αναφέρεται η τουρκολιβυκή συμφωνία.
- Τέλος, ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κρήτη και το Πολεμικό της Ναυτικό. Η Αθήνα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ την παραχώρηση δύο καταδρομικών κλάσης Ticonderoga, που θα ενισχύσουν σημαντικά την αντιαεροπορική ομπρέλα νοτίως της Κρήτης.