Ένα βήμα πριν το ατύχημα: Παραλίγο θερμό επεισόδιο προχθές

Ένα βήμα πριν το ατύχημα: Παραλίγο θερμό επεισόδιο προχθές

Οι Τούρκοι τεντώνουν το σκοινί

Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης και των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα ενδεχόμενο ατύχημα που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε θερμό επεισόδιο.

Το σχέδιο της τουρκικής πλευράς είναι να τεντώσει το σχοινί προκειμένου να γίνει το λάθος από τους Έλληνες και στη συνέχεια να έχουν το πάνω χέρι στις εξελίξεις.

Και η αλήθεια είναι ότι προχθές φτάσαμε πολύ κοντά σε ένα τέτοιο ατύχημα. Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», τουρκικά μαχητικά ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας καθώς προχώρησαν σε 12 υπερπτήσεις στις Οινούσσες, την Παναγιά και τη Ρω μέσα σε 24 λεπτά.

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας φάνηκε και από το γεγονός ότι τα τουρκικά F-16 πέταξαν δύο φορές σε ύψος μόλις 150 μέτρων πάνω από το κατοικημένο νησί των Οινουσσών!

Στο μισάωρο αυτού του μπαράζ των υπερπτήσεων οι Τούρκοι είχαν βγάλει στην περιοχή του Βορειανατολικού Αιγαίου, ανάμεσα στη Λέσβο, τη Χίο και τη Λήμνο, αλλά και νοτιότερα στο Καστελόριζο, δεκατρία F-16. Ομως αμέσως πήραν απάντηση από 15 ελληνικά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας που αναχαίτισαν και εκδίωξαν τα τουρκικά.

Υπερπτήσεις και μαζικές παραβιάσεις έχουν γίνει κι άλλες φορές από τους Τούρκους προχθές όμως, στόχος των 11 υπερπτήσεων, ήταν ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο οποίος είχε προγραμματισμένη επίσκεψη το μεσημέρι στο φυλάκιο των Οινουσσών, στο πλαίσιο της ανταλλαγής ευχών για τα Χριστούγεννα με φαντάρους.

Και βέβαια οι Τούρκοι επέλεξαν να προχωρήσουν σε αυτή τη νέα πρόκληση σε μία περίοδο κατά την οποία ανεβάζουν καθημερινά την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ένταση των αερομαχιών και η πίεση ήταν τόσο μεγάλες που όπως αναφέρουν έγκυροι αναλυτές ο κίνδυνος του ατυχήματος ήταν πιο μεγάλος από ποτέ.

Ευτυχώς χάρη στην ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό των Ελλήνων πιλότων τα χειρότερα αποφεύχθηκαν…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.