Τι έχεις προγραμματίσει να κάνεις το απόγευμα της 16ης Δεκεμβρίου;

Τι έχεις προγραμματίσει να κάνεις το απόγευμα της 16ης Δεκεμβρίου;

Αν το πρόγραμμά σου είναι λευκό για εκείνη την ημέρα, check this out: Παρουσίαση βιβλίου είναι.

Αλλά όχι σαν κάποιες βαρετές και ανούσιες, που προσπαθείς μάταια να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά. Δεν είναι πλάκα, ούτε αστείο. Πριν από κάποιο καιρό, μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία ένα έργο που αναφέρεται στο ποδόσφαιρο, όμως δίνει την άλλη διάσταση του φαινομένου που ονομάζεται Ποδόσφαιρο.

Η δύναμή του, η λαϊκή προέλευσή του, η επιδραστικότητά του, όπως την ξέρεις σήμερα, ισορροπούσε κάποτε στο κυνικό όριο μεταξύ ζωής και θανάτου. Κυριολεκτικά.

Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί στις 16 Δεκεμβρίου, 19.30, στην αίθουσα “Ιτσχάν Ράμπιν” της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης με τίτλο “Το Ποδόσφαιρο των Μελλοθάνατων” περιγράφει την ιστορία του ποδοσφαίρου μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την εποχή του πολέμου, την εποχή που θάνατος και η οσμή του ήταν αγαπημένες συνήθειες των Ναζί κατακτητών.

Ήταν το ποδόσφαιρο που έσωσε ζωές τότε, μέσα στα κρεματόρια, δίπλα στους θαλάμους αερίων. Ήταν η τελευταία ελπίδα επιβίωσης. Ήταν όμως και το τελευταίο αντίο, στο βωμό της αξιοπρέπειας και του “Δεν υποχωρώ, δεν προδίδω”. Τα ιδανικά! Όποια κι αν ήταν αυτά.

Στις 16 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Μακάμπι Τελ Αβίβ, Σιμόν Μιζράχι, θα αφιερώσει χρόνο για να παρέμβει μέσω Skype προκειμένου να μιλήσει και να μοιραστεί τις γνώσεις του για την εποχή της ναζιστικής θηριωδίας, πλαισιώνοντας ένα πάνελ, που θα αποτελείται από δύο καθηγητές πανεπιστημίου, τον κ. Ζάικο και τον κ. Κεντρωτή, τον Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, τον μεταφραστή του έργου, δημοσιογράφο, Νίκο Παπαδογιάννη… και άλλους. Ήρωες της σημερινής εποχής του ποδοσφαίρου.

Θα με ρωτήσεις; Είναι αθλητικό το βιβλίο; Θα σου απαντήσω με ευκολία. Ο αθλητισμός είναι το όχημα για να περιγραφεί αυτή ακριβώς η ιστορία που έχουμε χρέος να μην ξεχάσουμε ποτέ: Πώς διαμορφώθηκαν οι κοινωνικές ισορροπίες στην υπό κατοχή Ευρώπη την περίοδο του πολέμου. Και πως ο αθλητισμός έγινε στα χέρια των Ναζιστών εργαλείο προπαγάνδας.

Οι λεπτομέρειες περιγράφονται στο βιβλίο και θα αναλυθούν στην εκδήλωση από τους ειδικούς. Το τελευταίο που θα σου πω είναι το εξής: Έτυχε και είδα πριν από λίγο καιρό το βίντεο της παρουσίασης που έγινε στην Αθήνα, στη διάρκεια της Έκθεσης Βιβλίου… Ανάμεσα στους άλλους, μέσω skype μίλησε στο (τεράστιο) κοινό ένας άνθρωπος, το όνομα του οποίου ήταν Νόα Κλίγκερ (θρυλική μορφή της δημοσιογραφίας και της καταγραφής των γεγονότων του ’40), λίγο μετά τα 90 χρόνια της ζωής του.

Με πνεύμα οξύ, και συνείδηση πεντακάθαρη, περιέγραψε, εκτός των άλλων, πως ο αθλητισμός, του έσωσε τη ζωή όταν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο. Ήταν ανατριχιαστικό! Λίγους μήνες μετά, αυτή η ηρωική μορφή του αθλητισμού, απεβίωσε. Σώθηκε, όμως, η ιστορικής σημασίας συμμετοχή του στην παρουσίαση του βιβλίου “Το Ποδόσφαιρο των Μελλοθάνατων”, αλλά και το τεράστιο, αθάνατο και διαχρονικό έργο του.

Άρα, αν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 19.30 δεν έχεις να κάνει κάτι, πέρνα μία βόλτα από την Βασιλέως Ηρακλείου 26… Δε θα χάσεις. Το μήνυμα (που κάθε άλλο παρά ποδοσφαιρικό είναι) πρέπει να παραμείνει ζωντανό.

info
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 19.30
Αίθουσα “Ιτσχάν Ράμπιν” της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης
Βασιλέως Ηρακλείου 26, Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.