«Στείλτε το μισό στόλο στην Κρήτη»: Το νέο σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων για να κάνουν αστακό την Κρήτη

«Στείλτε το μισό στόλο στην Κρήτη»: Το νέο σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων για να κάνουν αστακό την Κρήτη

Τι προβλέπει...

«Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα και νοτιανατολικότερα… Θα πρέπει να αναπτυχθεί ο ναύσταθμος της Κρήτης. Το ιδεατό θα ήταν ο μισός στόλος να βρίσκεται στην Κρήτη. Όμως αυτό έχει μεγάλο κόστος».

Με αυτά τα λόγια ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχοςΝικόλαος Τσούνης επανέφερε χθες στο προσκήνιο με τον πλέον εμφατικό τρόπο, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και το προσύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης, το σχέδιο αμυντικής ενίσχυσης της Κρήτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων την τελευταία διετία είχαν εκπονήσει σχέδια ασπίδας προστασίας κυρίως στην περιοχή του Καστελόριζου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα καθώς πάντα εξεταζόταν το σενάριο να αποπειραθεί να κάνει έρευνα στην περιοχή ένα τουρκικό πλοίο.

Το σήμα κινδύνου που «χτύπησε» χθες ο αρχηγός ΓΕΝ αναφερόμενος στο γνωστό σχέδιο ναυτικής θωράκισης της Κρήτης απηχεί τον προβληματισμό που υπάρχει στους κόλπους των επιτελείων και του υπουργείου Άμυνας. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι λόγοι για έξτρα στρατιωτική ενίσχυση της Κρήτης συνοψίζονται στα εξής:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Τουρκία διευρύνει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ και το Καστελόριζο αλλά πλέον και νοτίως της Κρήτης. Αυτό είναι πρόδηλο μετά το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης με το οποίο η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ούτε η Κρήτη έχει υφαλοκρηπίδα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επειδή η Μεγαλόνησος λόγω της θέσης της έχει μεγάλη στρατηγική αξία γι΄αυτό και οι Αμερικανοί διατηρούν βάση στη Σούδα. Στρατιωτικές πηγές που επικαλούνται «ΤΑ ΝΕΑ» τονίζουν ότι «δεν αποκλείεται η Τουρκία να φέρει στην περιοχή το υπό κατασκευήν ελικοπτεροφόρο της “Αναντολού”. Ή θέλοντας να προστατεύσει τα ερευνητικά της πλοία που ενδεχομένως να αποπειραθούν έρευνες στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά είναι απαραίτητο να έχει αντίστοιχες μεγάλες μονάδες επιφάνειας για τις ανοιχτές θάλασσες προκειμένου να αντιδράσει».

Ο τρίτος λόγος είναι ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και όταν ξεκινήσουν αυτές οι έρευνες και όταν οριοθετήσει την ΑΟΖ της με γειτονικές χώρες (π.χ Κύπρο, Αίγυπτο) θεωρείται βέβαιο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της και στην επιτήρησή της.

Το νέο σχέδιο:

-Το Πεντάγωνο προσχωρεί σε παρεμβάσεις ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη.
-Από την αρχή του χρόνου αναμένεται να δραστηριοποιηθεί ένα δεύτερο αερομεταφερόμενο Τάγμα της 5ης Ταξιαρχίας, το 545 που θα έχει εδρεύσει στο Ηράκλειο.
Η ενίσχυση της Ταξιαρχίας όμως με ένα ακόμη τάγμα επιβάλλει -όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές- τη μόνιμη παρουσία στο νησί ελικοπτέρων Σινούκ.
-Επιπλέον βέβαιο θεωρείται ότι σημαντικό ρόλο επιτήρησης της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Κρήτη θα έχουν και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ΠΝ Ρ-3 Orion. Τα τέσσερα αεροπλάνα αναβαθμίζονται στην ΕΑΒ και θα είναι διαθέσιμα το 2022, 2023.
Την ίδια ώρα το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να ενισχύσει άμεσα με drones όλα τα πολεμικά πλοία του Ελληνικού Στόλου.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.