Η κόντρα του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αλέξη Παπαχελά κορυφώθηκε μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 και το σχόλιο της «Καθημερινής».
Ο Νίκος Χατζηνικολάου απάντησε με ένα tweet, οι σκιτσογράφοι της «Καθημερινής» ανταπάντησαν και το γαϊτανάκι της κόντρας συνεχίστηκε.
Όπως αναφέρει το Documento το νέο επεισόδιο του σήριαλ ήρθε από την πλευρά Παπαχελά με αφορμή τις διατάξεις για την ενίσχυση των εφημερίδων που πέρασαν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τις διατάξεις που άλλαξε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ως «φωτογραφικές», αφήνοντας πολλά υπονοούμενα για ποιος κρύβεται πίσω από αυτές.
Συγκεκριμένα η Καθημερινή στο άρθρο της αναφέρει «ενώ η αρχική απόφαση για το πρόγραμμα ενίσχυσης (πρόκειται για την απόφαση 107/10-6-2019 ΦΕΚ Β΄ 2355 που φέρει τις υπογραφές των κ. Χουλιαράκη και Κρέτσου) προέβλεπε ότι μεταξύ των προϋποθέσεων υπαγωγής σε αυτό ήταν οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ή τουλάχιστον να έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή, ήρθε η απόφαση 229/15-10-2019 (ΦΕΚ Β΄ 3821) για να καταργήσει τις παραπάνω προϋποθέσεις. Αλλη αναγκαία προϋπόθεση υπαγωγής μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα ενίσχυσης ήταν να μην έχει οφειλές προς τους εργαζομένους της από εργατικές απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών και αδείας), κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Και αυτή η προϋπόθεση απαλείφθηκε στη νεότερη ΚΥΑ. Η τελευταία προβλέπει ότι στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές στους εργαζομένους, το ποσό της ενίσχυσης εκχωρείται σε αυτούς.
Ακόμη και η ημερομηνία έκδοσης της επίμαχης ΚΥΑ είναι ενδεικτική των «διευθετήσεων» που επιχειρεί. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 15 Οκτωβρίου 2019, την ημέρα που εξέπνεε η προηγούμενη προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης, προκειμένου να δοθεί παράταση για… τρεις ημέρες, μέχρι δηλαδή τις 18 Οκτωβρίου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτή η τριήμερη παράταση είναι η δεύτερη που χορηγεί η σημερινή κυβέρνηση.
Ερωτήματα επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ενώ αρχικά προβλεπόταν η υπαγωγή επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη τουλάχιστον 24 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, στην τελευταία ΚΥΑ το όριο πέφτει στους 18 μήνες. Το ποσό, τέλος, της ενίσχυσης προβλέπεται να καταβληθεί εντός 30 ημερών αντί 60 που είχε καθορισθεί αρχικά».