Ουδεμία έκπληξις! Το «δώρο» της κυβέρνησης στους εκδότες των εφημερίδων

Ουδεμία έκπληξις! Το «δώρο» της κυβέρνησης στους εκδότες των εφημερίδων

Με επιλογή Κυριάκου Μητσοτάκη

Το περιβόητο πρόγραμμα της ενίσχυσης του Τύπου ήταν ένα από τα έργα, με ευρωπαϊκά κονδύλια κυρίως, που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση (απόφαση 107/10-6-2019 ΦΕΚ Β’ 2355 που φέρει τις υπογραφές των κ. κ. Χουλιαράκη και Κρέτσου). Για να ενταχθεί ένα Μέσο στο πρόγραμμα ενίσχυσης θα έπρεπε οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ή τουλάχιστον να έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή, αλλά και να μην έχει οφειλές προς τους εργαζομένους της από εργατικός απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών και αδείας), κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Ωστόσο η απόφαση, της νέας κυβέρνησης, 229/15-10-2019 (ΦΕΚΒ’ 3821 καταργεί τις παραπάνω προϋποθέσεις, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να επιδοτήσει επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, που όχι μόνο δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, αλλά που οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν καν να προβούν σε ρύθμιση οφειλών!

Στην αρχικό ΚΥΑ προβλεπόταν η προσκόμιση βεβαίωσης ασφάλισης του ΕΦΚΑ νια τους εργαζομένους που απασχολεί η επιχείρηση, ενώ στην τελευταία δίνεται η εναλλακτικό για «άλλο νόμιμο δικαιολογητικό του ΕΦΚΑ».

Ερωτήματα επίσης προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ αρχικά προβλεπόταν η υπαγωγή επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη τουλάχιστον 24 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, στην τελευταία ΚΥΑ το όριο πέφτει στους 18 μήνες. Το ποσό, τέλος, της ενίσχυσης προβλέπεται να καταβληθεί εντός 30 ημερών αντί 60 που είχε καθορισθεί αρχικά…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.