Η βασίλισσα Ελισάβετ απαντά για πρώτη φορά για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Η βασίλισσα Ελισάβετ απαντά για πρώτη φορά για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Για πρώτη φορά η βασίλισσα Ελισάβετ αντιδρά στο θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έστειλαν, εξ ονόματος της βασίλισσας της Αγγλίας, επιστολή σε μία Αυστραλή, η οποία είχε γράψει γράμμα στην Ελισάβετ, ζητώντας της να μεσολαβήσει για να επιστραφούν στην Αθήνα τα Γλυπτά που απέσπασε ο Ελγιν από την Ακρόπολη.

«Μεγαλειοτάτη, ομιλώ εξ ονόματος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, η οποία σας απευθύνει έκκληση να δρομολογήσετε την επιστροφή των “Ελγινείων” Μαρμάρων στην Ελλάδα, εκεί όπου ανήκουν. Είμαι σίγουρη ότι ο δούκας του Εδιμβούργου θα συμφωνούσε» αναφερόταν στην επιστολή που εστάλη την 1η Αυγούστου.

Στις 21 Αυγούστου, το παλάτι του Μπάκιγχαμ απάντησε στη Μέρι Ντροστ. Η επιστολή υπογράφεται από την αξιωματούχο των ανακτόρων Τζένι Βάιν, υπεύθυνη για την αλληλογραφία της Ελισάβετ και αναφέρει: «Αγαπητή κυρία Ντροστ, η βασίλισσα μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας. Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπόψη τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα “Ελγίνεια” Μάρμαρα. Οφείλω να σας εξηγήσω ωστόσο ότι, ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα», αναφέρει το παλάτι, καταλήγοντας: «Επομένως αυτό που ζητάτε, την επιστροφή των Γλυπτών, δεν αποτελεί ζήτημα στο οποίο μπορεί η Αυτής Μεγαλειότης θα μπορούσε να επέμβει».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.