Έντονη ανησυχία στο ελληνικό επιτελείο για το νέο όπλο των Τούρκων

Σπέρνει το θάνατο
Έντονη ανησυχία στο ελληνικό επιτελείο για το νέο όπλο των Τούρκων

Όσοι υποτιμούσαν έως τώρα τα Τουρκικά UAV, θεωρούσαν ότι οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες θα αφορούσαν κυρίως τον τομέα συλλογής πληροφοριών και ελάχιστα θα μπορούσαν να προσφέρουν στη προσβολή στόχων φαίνεται ότι διαψεύδονται.

Και μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι τα βίντεο που παρουσιάζουν τις τελευταίες ώρες, τόσο τα πλήρως ελεγχόμενα-ειδικά σε συνθήκες πολέμου-τουρκικά μέσα, αλλά και το ίδιο το τουρκικό υπουργείο άμυνας αποτελούν αντικείμενο προπαγάνδας, ωστόσο οι πληροφορίες που έρχονται από τα Κουρδικά εδάφη στη Συρία αναφέρουν ότι η Άγκυρα τα έχει ρίξει για τα καλά στη μάχη, δοκιμάζοντας κάθε δυνατότητα σε πραγματικό πεδίο.

Όπως αναφέρει ρο αναλυτικό ρεπορτάζ του newpost τουλάχιστον 100 μη επανδρωμένα UAVBAYRAKTAR και ΑΝΚΑ διαθέτει αυτή τη στιγμή Τουρκική πολεμική μηχανή.

Ορισμένα από αυτά έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και στο Αιγαίο.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχουν πετάξει παραβιάζοντας εθνικό εναέριο χώρο ακόμα και πάνω από πλοία του  στόλου μας ενώ Ελληνικά μαχητικά τα έχουν προσεγγίσει και τα έχουν φωτογραφίσει.

Τα Τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροχήματα χωρίζονται σε άοπλα(ΙΗΑ) και οπλισμένα(SIHA).

Τα οπλισμένα διαθέτουν και κατευθυνόμενες βόμβες οι οποίες μπορούν να χτυπήσουν σταθερούς στόχους ακόμα και από μεγάλα ύψη. Βόμβες που επίσης κατασκευάζει η Τουρκική πολεμική βιομηχανία.

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» όμως είναι πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ένας μεγάλος σχηματισμός UAV είτε ακόμα χειρότερα αρκετοί σχηματισμοί οι οποίοι μπορούν να υποστηρίζονται από βαριά οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη.

Επιπλέον το ενδεχόμενο τα Τουρκικά μη επανδρωμένα να επωμιστούν  ένα μέρος των παραβιάσεων που καθημερινά θέλει η Άγκυρα να πραγματοποιεί στο Αιγαίο είναι κάτι που προβληματίζει και εξετάζονται τρόποι αντίδρασης.

Η χρησιμοποίηση Ελληνικών μαχητικών για αναχαίτιση Τουρκικών UAV σημαίνει τεράστιο κόστος  φθορά υλικών και καταπόνηση χειριστών.

Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αν και είχαν αναπτύξει αρκετά χρόνια πριν από τους γείτονες το δικό μας μη επανδρωμένο αερόχημα με το όνομα ‘’ΠΗΓΑΣΟΣ’’ έμειναν πίσω εξαιτίας και της κρίσης κι όχι μόνο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ