3% τέλος: Τι ποσοστό πρέπει να πιάνει ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή

3% τέλος: Τι ποσοστό πρέπει να πιάνει ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή

Έρχεται νέος εκλογικός νόμος

Ο νέος εκλογικός νόμος που ετοιμάζει η Νέα Δημοκρατία, αναμένεται να φέρει πολλές και σημαντικές αλλαγές που θα κάνουν δύσκολη τη ζωή των μικρών κομμάτων.

Η σημαντικότερη αλλαγή που είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις έχει να κάνει με την αλλαγή του ορίου εισόδου στη Βουλή.

Με τον νέο εκλογικό νόμο από το 3% θα πάει στο 4% ή στο 5%. Και αυτή δεν θα είναι η μόνη αλλαγή σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος».

Αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος, αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 20 ώστε να συμπεριληφθούν και ομογενείς, και επιστολική ψήφος και για τους ετεροδημότες, είναι τα κυριότερα σημεία του νέου εκλογικού συστήματος που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του έτους στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η πρόταση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του πρώτου κόμματος θα προβλέπει αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του.

Δηλαδή με 35% θα του δίνονται 35 έδρες ή με 40% θα του δίνονται 40 έδρες, ως γενική αρχή.

Τέλος, σε συνδυασμό με το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, από το υπουργείο Εσωτερικών μελετάται  και η επέκταση του συστήματος της επιστολικής ψήφου και για τους ετεροδημότες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.