Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την μαρτυρική περιοχή, έναν χρόνο μετά την τραγωδία.
O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο καθαρισμός της καύσιμης ύλης σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός αποδεικνύει ότι το έργο ήταν «πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο απλό», αφήνοντας εμμέσως αιχμές για την απραξία της προηγούμενης κυβέρνησης. «Απλά έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί», είπε, αφότου συνομίλησε με κατοίκους και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.
Τόνισε ότι στόχος και προσωπική του δέσμευση είναι να γίνει η ζωή στο Μάτι καλύτερη και να επουλωθούν οι πληγές. Ήδη, ανέφερε πως για το σχέδιο αναγέννησης της περιοχής ενδιαφέρονται ξένα πανεπιστήμια και σημείωσε πως σε ένα έτος θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την ανασυγκρότησή της, στο οποίο θα συμμετέχει και η κοινωνία των πολιτών η οποία θα συνδιαμορφώσει το μέλλον της περιοχής. Θέλουμε το Μάτι «να ξαναζήσει με τρόπο διαφορετικό, πιο βιώσιμο» σημείωσε.
Δεσμεύτηκε ότι η υπόλοιπη καύσιμη ύλη που θα συλλεχθεί στην ανατολική Αττική θα απομακρυνθεί με τον ίδιο τρόπο, ώστε να μην σχηματιστεί νέα εύφλεκτη «βόμβα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα το οικόπεδο θα μετατραπεί σε αμπελώνα.
Επισήμανε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης δίχως να επιβαρυνθεί έστω με ένα ευρώ το ελληνικό Δημόσιο, καθώς μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις προσφέρθηκαν να εκτελέσουν αφιλοκερδώς το έργο, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Αντίθετα, σχολίασε ο πρωθυπουργός, η σύμβαση που είχε συναφθεί προηγουμένως προέβλεπε κόστος χιλιάδων ευρώ και δεν περιελάμβανε την μεταφορά των καμένων.
Όσον αφορά το μέλλον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθεί η φετινή αντιπυρική περίοδος η κυβέρνηση θα προβεί σε συνολικό ανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, υιοθετώντας παράλληλα δασική πολιτική που θα εστιάζει σε δράσεις πρόληψης πριν το καλοκαίρι.
Προσέθεσε πως η νέα κυβέρνηση στέλνει μήνυμα πως το κράτος μπορεί να λειτουργήσει σωστά με το ίδιο δυναμικό και τους ίδιους πόρους, αρκεί να υπάρχει το σωστό προσωπικό και μία κουλτούρα λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας.