Θα πέσουν στην παγίδα των Εξαρχείων;

Ο στρατηγός της Νέας Δημοκρατίας που νίκησε τον Τσίπρα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να παγιδεύσει τον Σύριζα

Μια παρτίδα σκληρού σκάκι επικοινωνίας, αλλά και ουσίας ετοιμάζεται να παίξει η κυβέρνηση η οποία επιθυμεί να παγιδεύσει τον Σύριζα στο θέμα των Εξαρχείων.

Στις προθέσεις της είναι η αυστηροποίηση των ποινών και η ενίσχυση των «όπλων» της πολιτείας απέναντι στη δράση το Ρουβίκωνα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Σύριζα δεν θα συναινέσει στα νέα μέτρα που προωθεί και έτσι θα φανεί ξεκάθαρα η πολιτική ανοχής του ενάντια σε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές.

Ποια θα είναι τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής»  η ΕΛΑΣ, ζητεί στον νέο Ποινικό Κώδικα κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές με στόχο τον περιορισμό των «ακτιβιστών των Εξαρχείων» και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κακοποιών.

Η διοίκηση της Αστυνομίας προωθεί μια καθοριστική αλλαγή στον νέο Ποινικό Κώδικα (στο άρθρο 187) προκειμένου να περιορίσει τη δράση του Ρουβίκωνα: «Με φυλάκιση έως τρία έτη τιμωρείται ο υπαίτιος-μέλος ένωσης και οργάνωσης που δημιουργήθηκε για τη διάπραξη πλημμελήματος με το οποίο επιδιώκεται φθορά ξένης ιδιοκτησίας (δημοσίων ή ιδιωτικών εγκαταστάσεων), διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και παρακώλυση των συγκοινωνιών και διατάραξη της οικιακής και κοινής ειρήνης και παρακώλυση της λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων».

Με βάση την προαναφερόμενη αλλαγή, θα ενταχθούν στον νόμο περί «εγκληματικής οργάνωσης» και θα θεωρούνται πλημμέλημα οι επιθέσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, η παρακώλυση συγκοινωνιών και άλλες παρόμοιου χαρακτήρα πράξεις στις οποίες προχωρούν τα μέλη του.

Αυτό που κυρίως αλλάζει είναι ότι για αυτά τα αδικήματα προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης των υπαιτίων. Κάτι που δεν συνέβαινε με κανένα από τα νομοθετήματα που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα για τους «ακτιβιστές των Εξαρχείων».

Επιπλέον, η ΕΛ.ΑΣ. προωθεί διαδικασίες προκειμένου να γίνονται πιο σύντομα οι δίκες για τις επιδρομές του Ρουβίκωνα ώστε να υπάρξει περιορισμός ή τερματισμός της δράσης του. Ο Ρουβίκωνας έχει προχωρήσει από τις αρχές του 2015 σε περίπου 160 εφόδους σε δημόσια κτίρια, πρεσβείες, εταιρείες, γραφεία γιατρών κ.λπ.

Σε βάρος των μελών του Ρουβίκωνα έχουν σχηματισθεί περισσότερες από 70 δικογραφίες και έχουν γίνει περίπου 400 συλλήψεις και προσαγωγές, χωρίς όμως κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στη δράση της οργάνωσης.

Επίσης προωθεί σημαντικές αλλαγές και στον νόμο για τους βομβιστές ή τους πρωταιτίους επεισοδίων με ρίψη μολότοφ ζητώντας την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα της δράσης των βομβιστών σε όλες τις περιπτώσεις.

Ακόμη ζητεί να τιμωρείται με φυλάκιση τριών χρόνων τουλάχιστον και αυτός που κατασκευάζει, κατέχει ή προμηθεύεται εμπρηστικές βόμβες (μολότοφ) και αυτές οι ποινές να μην αφορούν μόνο εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.