Οδοστρωτήρας: Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για το Airbnb

Οδοστρωτήρας: Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για το Airbnb

Οι αλλαγές αρχίζουν…

Είναι ένα από τα θέματα που προκαλούν κόντρες εντός των τειχών της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι λίγοι εντός κόμματος αυτοί που θεωρούν ότι μια δυναμική παρέμβαση στο Airbnb μπορεί να γίνει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ό,τι ο ΕΝΦΙΑ για την κυβέρνηση Σαμαρά. Η αρχή του τέλους.

Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς οδηγίες για μέτρα που θα βάλουν τάξη στο χάος, αλλά που δεν θα είναι φορομπηχτικά. Ποια θα είναι αυτά;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iefimerida τρία θα είναι τα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης:

1) Αυστηρή φορολογική συμμόρφωση – Εκτός πλατφόρμας τα αδήλωτα

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη στα χέρια του λίστες με 20.000 ακίνητα που είναι καταχωρημένα στο Airbnb και, επιπλέον, 10.000 ακίνητα που προσφέρονται μέσω του Booking τα οποία δεν έχουν Αριθμό Μητρώο Ακινήτου (ΑΜΑ) -και, ουσιαστικά, είναι αδήλωτα.

Αυτά τα ακίνητα αναμένεται να τεθούν «βίαια» εκτός πλατφόρμας τους προσεχείς μήνες, σε μια επιχείρηση που θα αναλάβει να «τρέξει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

2) Προδιαγραφές ασφαλείας για τα Airbnb

Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, η Ελλάδα θα αποκτήσει το φθινόπωρο έναν ειδικό κανονισμό για τα ακίνητα που προσφέρονται στο Airbnb και το Booking. Ο κανονισμός θα θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας για τα ακίνητα (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν καταχωρίσεις ακόμη και για… αντίσκηνα) και εκτιμάται ότι μόλις ισχύσει θα «κοπούν» αρκετά, επιπλέον, ακίνητα από τις πλατφόρμες.

3) Ασφάλιση ακινήτων και επισκεπτών

Το τρίτο μέτρο που σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο αφορά στο κομμάτι της ασφάλισης ακινήτων και επισκεπτών. Μέχρι σήμερα, για τυχόν ζημιές στο ακίνητο λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, με χρέη «ασφαλιστικής», η πλατφόρμα (Airbnb, Booking, Homeaway). Το ίδιο ισχύει και για τυχόν τραυματισμούς επισκεπτών που στη συνέχεια ζητούν αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη. Αυτό το «κενό» αναμένεται να διορθώσουν ειδικές διατάξεις που θα προβλέπουν -ακόμη και υποχρεωτικά- την ασφαλιστική κάλυψη τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.