Η συγγνώμη του Τσίπρα

Η συγγνώμη του Τσίπρα

Γιατί απολογήθηκε στη συνέντευξή του στον Alpha ο πρωθυπουργός και τι είπε για τον «Ρασπούτιν»

Συγγνώμη από όλο τον ελληνικό λαό ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας για το όργιο ρουσφετολογικών μετατάξεων, διευκρινίζοντας ότι τον ενόχλησαν και γι’ αυτό τις «πάγωσε». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στον Alpha, προχώρησε στην ομολογία ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε έξω στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πέσαμε έξω», είπε και πρόσθεσε: «Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι ίδιο το βράδυ ανακοινώσαμε ότι θα προκηρύξουμε εκλογές».

Για τις μετατάξεις απάντησε: «Δεν θα ωραιοποιήσω καταστάσεις ούτε θα μπω σε λογική συμψηφισμού». Αφού διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για διορισμούς αλλά για καλύτερες θέσεις στον δημόσιο τομέα», τόνισε: «Δεν το γνώριζα και με ενόχλησε. Χρωστάμε μια συγγνώμη γι’ αυτό όχι μόνο στα μέλη μας αλλά σε όλο τον ελληνικό λαό. Δίνουμε την εντύπωση ότι μπαίνουμε στο διακομματικό αλισβερίσι προνομίων δίνουμε εικόνα ότι προσβάλει το πολιτικό σύστημα και διαρρηγνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών». Πρόσθεσε δε πως «όταν το έμαθα επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Βουλής και συμφωνήσαμε να παγώσουν οι μετατάξεις. Και μετά ήρθε η αντίδραση – και προς τιμήν της – της Τασίας Χριστοδουλοπούλου».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν «εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης να πάμε σε εκλογές το κατακαλόκαιρο, ήταν μια δημοκρατική ευαισθησία». Επιχειρώντας έτσι να δικαιολογήσει τις τροπολογίες που κατατέθηκαν είπε: «Πολλά πράγματα έμειναν στην μέση οπότε ήταν αναγκαίο να διεκπεραιωθούν καταστάσεις να διευθετηθούν». Ωστόσο σημείωσε πως «αρνηθήκαμε και δεν έγινε δεκτή καμία τροπολογία βουλευτή».

Για την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «δεν τιμά το πολιτικό σύστημα» κι ότι «αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα της εποχής μας. Ένα διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία διότι όταν άλλες χώρες είχαν 4 δις λιγότερη φαρμακευτική δαπάνη» και πως «είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα εξ αντικειμένου».

Υποστήριξε δε ότι «εμπιστευτήκαμε τη Δικαιοσύνη και δώσαμε πίσω την υπόθεση να την διερευνήσει όπως είχαμε κάνει και με την υπόθεση Παπαντωνίου», για να προσθέσει: «Δεν μπορώ παρά να παραδεχθώ ότι είχαμε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην διερεύνηση που βάζει ερωτήματα ή ασυλίας για κάποιους ή ομηρίας για κάποιους άλλους που δεν ευθύνονται. Θα πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και να την αφήσουμε να λειτουργεί απερίσπαστα», κατέληξε και σχολίασε για τον «Ρασπούτιν»: «Μου κάνει τεράστια εντύπωση που εδώ και ένα χρόνο όσοι γράφουν για ένα ψευδώνυμο κανείς δεν έχει πει ποιος είναι αυτός (ο Ρασπούτιν). Να μας εξηγήσουν αυτοί που ομιλούν με ψευδώνυμα και να τους ονομάσουν».

Για το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και αν θα το υπογράψει ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Έχει σταλεί το Διάταγμα. Από εκεί και πέρα ο κ. Παυλόπουλος έχει διαμηνύσει ότι θα κάνει αυτό που αρμόζει στον θεσμικό του ρόλο, αλλά όταν κενωθούν οι θέσεις. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του».

Τέλος, σχετικά με το πολιτικό του μέλλον, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «με απόλυτη ειλικρίνεια δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα γιατί έχω κατακτήσει πράγματα που δεν γεννήθηκα για να τα αποκτήσω. Δεν γεννήθηκα σε πριγκιπικές καρέκλες. Όλη η παρουσία μου στην πολιτική έχει ένα γνώμονα, να είμαι χρήσιμος για την παράταξή μου και όταν απέκτησα θεσμικό ρόλο, για την πατρίδα. Ήμουν ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας και είχα την ατυχία να βρεθώ μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. […] Το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι πώς να κερδίσω τη μάχη. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να μην γυρίσει η χώρα πίσω».

Σε ό,τι αφορά το διακύβευμα των εκλογών, σχολίασε πως «έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα το δίλημμα των εκλογών. Επικαλούμαστε την λογική κι όχι τον φόβο. Θέλουμε αυτή η αναμέτρηση να είναι μια σύγκριση προγραμμάτων. Αυτά που προβάλλουν ως μειώσεις φόρους για τους λίγους και τους ισχυρούς, είναι οι μειώσεις που θα γίνουν στο κοινωνικό κράτος, οι μειώσεις που θα γίνουν σε δαπάνες και δαπάνες είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα». Για να καταλήξει: «Αν δεν υπάρξει στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα σχέδιο που έχει ήδη πει στον ελληνικό λαό τότε θα ανοίξουν οι ορέξεις πολλών για να τα ανατρέψουν, δηλαδή οι αυξήσεις στους συνταξιούχους, τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, οι μειώσεις του ΦΠΑ κ.α». Επίσης, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε ξανά κατά του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. «Δεν είναι θεσμικός ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη να κάνει προβλέψεις “μπακαλικής”. Είναι δυνατόν να προβλέπει το ύψος του πλεονάσματος από το πρώτο τετράμηνο;», είπε.

Τέλος, για την ένταση με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτονα, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην εφησυχάζουμε επ’ ουδενί. Ο υπουργός Άμυνας με την ευθύνη που τον διακρίνει έχει μιλήσει δημόσια και επ’ ουδενί δεν μίλησε για θερμό επεισόδιο. Αυτό το είπε ο κ. Σημίτης και θα πρέπει να τον ρωτήσετε», κατέληξε.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.