Ψηφοδέλτιο μόνο με γυναίκες εκτόπισε τον επί 16 χρόνια δήμαρχο!

Ψηφοδέλτιο μόνο με γυναίκες εκτόπισε τον επί 16 χρόνια δήμαρχο!

Ένα ψηφοδέλτιο, απαρτιζόμενο αποκλειστικά από γυναίκες, επικράτησε αυτήν την Κυριακή στις δημοτικές εκλογές στην κοινότητα Ανγουές της επαρχίας Ουέσκα στην βορειοανατολική Ισπανία.

Η παράταξη ΜΡΜΑ (Γυναίκες για τη Δημαρχία του Ανγουές) εξασφάλισε τέσσερις από τους επτά δημοτικούς συμβούλους, στέλνοντας στην αντιπολίτευση τους σοσιαλιστές του PSOE, που επί δύο θητείες διοικούσαν χωρίς αντίπαλο.

Το ισπανικό ψηφοδέλτιο, με επικεφαλής της Ερμίνια Μπαλιεστίν (63 ετών), μία επιχειρηματία που ζει για πάνω από τη μισή ζωή της στην πόλη, με 152 ψήφους, επί συνόλω 228, επιβλήθηκε του δημάρχου Αντόνι Μορένο, ο οποίος διοίκησε την πόλη για 16 χρόνια, από το 2003. Τα μισά από τα 16 χρόνια εκλεγόταν χωρίς αντίπαλο.

Τα τελευταία χρόνια, τη μικρή κοινότητα του Ανγουές, σε απόσταση μόλις 20 χλμ από την Ουέσκα, έχουν εγκαταλείψει πάνω από 100 δημότες, από τους περίπου 500 που το αποτελούσαν. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ, οι περισσότεροι έφυγαν την τελευταία 7ετία της κρίσης (2011-18), κάνοντας την παροχή κινήτρων για την παραμονή του πληθυσμού τον κύριο στόχο της νέας δημοτικής αρχής.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι νέες δημοτικές αρχόντισσες αρνούνται κάθε πολιτικό πρόσημο για την παράταξή τους και δηλώνουν πως κύριος στόχος τους είναι η βελτίωση της ζωής των κατοίκων του δήμου. Το ψηφοδέλτιό τους δεν τήρησε την αρχή της ισόνομης εκπροσώπησης των φύλων, που προβλέπει ένα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 40%, καθώς η ισχύς του σχετικού νόμου δεν προβλέπεται για κοινότητες κάτω των 3.000 κατοίκων, προκειμένου να διευκολύνεται η σύσταση των ψηφοδελτίων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.