Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ερντογάν: «Έχετε 15 μέρες να ακυρώσετε τους S-400»

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ερντογάν: «Έχετε 15 μέρες να ακυρώσετε τους S-400»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν προθεσμία στην Τουρκία μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου (το αργότερο στις 5 Ιουνίου) για να αποσυρθεί από τη συμφωνία της με τη Ρωσία και να ακυρώσει την αγορά του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Διαφορετικά θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, που θα περιλαμβάνουν και κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.

Η πρόταση στην Τουρκία, που υποβλήθηκε επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι η ΤΕΛΙΚΗ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτυόυ CNBC είναι ακριβές (accurate).

Εάν η Τουρκία δεν αποσυρθεί από τη συμφωνία της με τη Ρωσία και δεν αγοράσει το αμερικανικό σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, θα αντιμετωπίσει σκληρά μέτρα που θα επηρεάσουν την οικονομία της, μετέδωσε στην ιστοσελίδα του το CNBC. Το κείμενο υπογράφει η Amanda Macias, δημοσιογράφος για θέματα εθνικής ασφάλειας του δικτύου.

Οι συνέπειες περιλαμβάνουν την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής αεροσκάφους F-35, το πάγωμα της μεταφοράς των 100 F-35 που έχουν ζητήσει να αγοράσει οι Τούρκοι και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία – οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν και τη θέση της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

Ως γνωστό, τον Δεκέμβριο του 2017, η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά και την παράδοση των συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία. Αντίθετα είπε ότι η χώρα του θα συμμετέχει και στο πρόγραμμα κατασκευής των S-500

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.