Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού για τις ευρωεκλογές

Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού για τις ευρωεκλογές

Αρκεί να έχουν κάνει ήδη αίτηση.

Η ώρα της κάλπης πλησιάζει. Στις εκλογές της 26ης  Μαΐου 2019 ψηφίζουμε την ίδια μέρα τέσσερις φορές σε 39.063 εκλογικά τμήματα σε όλη την Επικράτεια. Ψηφίζουμε σε τέσσερις διαφορετικές κάλπες για: Ευρωεκλογές, Περιφερειακές Εκλογές, Δημοτικές Εκλογές, Όργανα Διοίκησης Τοπικών Κοινοτήτων.

Τι γίνεται όμως με τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την μέρα των εκλογών; Πώς θα ψηφίσουν; Όπως αναφέρει στην ειδική σελίδα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο psifizo2019.gr, όσοι από τους Έλληνες πολίτες διαμένουν στο εξωτερικό ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα.

Για τις Ευρωεκλογές ωστόσο μπορούν να ψηφίσουν στην περιφέρεια της οικείας ελληνικής προξενικής αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 5 Απριλίου 2019. Ειδικά για τους Έλληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο η αντίστοιχη ημερομηνία είναι η 10η Απριλίου 2019.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι εξωτερικού εξαιρούνται από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όπως και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους ή όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών είναι ενημερωμένη με όλες τις μεταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στους εκλογικούς καταλόγους έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2019. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι πολίτες για να μάθουν πού είναι εγγεγραμμένοι είναι να πληκτρολογήσουν το ονοματεπώνυμό τους, το πατρώνυμό τους και το έτος γέννησής τους.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.