Τουρκία: «Δεν αποδεχόμαστε την τουρκική ΑΟΖ»

Τουρκία: «Δεν αποδεχόμαστε την τουρκική ΑΟΖ»

«Θα προασπίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», λέει ο Μαβλούτ Τσαβούσογλου.

Την αποφασιστικότητα της Τουρκίας όσον αφορά στην ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε για άλλη μια φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV Μαρία Ζαχαράκη, ότι όσο η Κύπρος προχωρά σε γεωτρήσεις, το ίδιο θα κάνει και η Τουρκία και κάλεσε σε συνομιλίες όλες τις πλευρές για να λυθεί το ζήτημα.

Ο Τούρκος επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε στο μπρίφινγκ που παρείχε το υπουργείο του προς διπλωμάτες προκειμένου να παρουσιαστούν «οι αλήθειες», όπως είπε. «Για την ανατολική Μεσόγειο το έχουμε ξανα-δηλώσει. Θα προασπίσουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ μέχρι τέλους. Υπήρξαν αντιδράσεις από κάποιες χώρες. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρέσβεις και τους ενημέρωσε για την ανατολική Μεσόγειο και όλοι είδαν ποια είναι η αλήθεια», ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις. «Η Τουρκία πραγματοποιεί γεώτρηση στη δική της υφαλοκρηπίδα. Κήρυξη ΑΟΖ από οποιαδήποτε χώρα που δεν αποδεχόμαστε ή δεν περιλαμβάνει κι εμάς, δεν ισχύει. Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις ούτε να αποδεχτούμε ο,τιδήποτε το οποίο δεν έχει την άδειά μας ή δεν μας συμπεριλαμβάνει. Εξάλλου η Τουρκία έχει ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της και έχει καταγραφεί. Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στα τεμάχια, τα οποία το ψευδοκράτος μας έχει ‘αδειοδοτήσει’.

Αναφορικά με τους S-400, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για αναβολή ή ακύρωση της συμφωνίας για την αγορά του αντι-πυραυλικού συστήματος με τους Ρώσους. «Δεν υπάρχει στην ατζέντα μας καμία σκέψη για αναβολή ή ακύρωση της συμφωνίας. Γιατί να συζητούμε την αναβολή μιας συμφωνίας που έχει κλείσει», ρώτησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να προσθέσει ότι «δεν είναι δυνατή καμία συμφωνία με προϋποθέσεις. «Η Αμερική θα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση με τρόπο εποικοδομητικό και με καλή διάθεση», σύστησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επαναφέροντας την πρόταση της Άγκυρας για σύσταση επιτροπής για να εξετάσει τη μη απειλή των S-400 απέναντι στα αμερικανικά μαχητικά F-35. Μάλιστα πρότεινε μία τέτοια επιτροπή να συσταθεί μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ και να συζητηθεί το θέμα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.